2011. november 24., csütörtök

Schmitt: nemzetpolitikára van szükség határon túli politika helyett


Az államfő szerdán fogadta a Magyar Állandó Értekezlet résztvevőit
Schmitt: nemzetpolitikára van szükség határon túli politika helyett


Schmitt Pál köztársasági elnök szerint határon túli politika helyett nemzetpolitikára van szükség, ennek alapja a jövőre hatályba lépő alaptörvény, amely egységes magyar nemzetről beszél, továbbá a magyar állampolgársággal is kifejezett tényleges egység.
Az államfő szerdán fogadta a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) résztvevőit. Az eseményen Schmitt Pál kifejtette: a rendszerváltás óta sokféle "érzelmi és értelmi alapú politizálás" jellemezte a kapcsolattartást a határokon túli magyarsággal. A megközelítések között téves volt a magyarok szétválasztása: a határon inneni és a határon túli magyarok közötti különbségtétel - mondta az államfő a Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott beszéde szerint. A köztársasági elnök hangsúlyozta, "az egyetértésért harcolni kell, de az összetartozásunk öröklött kincs".

A képen: Schmitt Pál köztársasági elnök üdvözli Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét a Máért résztvevőinek fogadásán a Sándor-palotában - fotó: MTI

Az új alaptörvény és a határon túli magyaroknak megadott magyar állampolgárság lehetővé teszi, hogy "érzelmi és értelmi útkeresés helyett" igazi együttműködés alakuljon ki, és a magyarság világméretű jelenlétére lehetőségek forrásaként lehessen tekinteni - mondta. Mint rámutatott, a Máért összehívása és a Magyar Diaszpóra Tanács létrejötte a régi viták lezárását jelenti, új együttműködést, a Nemzeti Regiszter pedig a kapcsolattartást segíti, a kötődést erősíti.
Schmitt Pál kiemelte az egyházak szerepvállalását a szomszédos országok magyar közösségeiben, és arra biztatta a pártokat és érdekvédelmi szervezeteket, hogy támaszkodjanak arra a "különleges tudásra", amelyet az egyházak képviselnek.
Tizedik plenáris ülését kezdte meg szerdán a Máért, a rendezvény második napján, csütörtökön felszólal Orbán Viktor miniszterelnök. Kövér László, az Országgyűlés elnöke az esemény megnyitóján úgy fogalmazott, az elmúlt húsz év magyar nemzetpolitikai teljesítménye - jó néhány enyhítő körülmény ellenére - a magyar politikai osztály "műve és felelőssége". Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt, a felvidéki magyar vállalkozó, Boldoghy Olivér ügye és szerepe egyfajta "felkiáltójel", és a magyar kormány minden jogi és más segítséget megad a szlovák állampolgárságától megfosztott férfinak.
A Máért tanácskozására Erdélyből meghívást kapott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Párt, a Vajdaságból a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, Kárpátaljáról a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, a Felvidékről a Magyar Koalíció Pártja, Horvátországból a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Egyesületek Szövetsége, míg a Muravidékről a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár korábban a szlovákiai Híd-Most formáció részvételével kapcsolatban azt mondta: a párt önmagát zárta ki az együttműködésből. (MTI)
http://www.vajma.info/cikk/karpat/8330/Schmitt-nemzetpolitikara-van-szukseg-hataron-tuli-politika-helyett.html, 2011. november 23. [23:27]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése