2011. november 17., csütörtök

A nagykikindai magyar oktatás átszervezésével kapcsolatos elhamarkodott döntések felülvizsgálatát kéri az MRM képviselője az MNT-től

A idei iskolaév elején a figyelem központja Nagykikindára irányult, ahol az egyik iskolában össze akarták vonni a magyar tagozatokat, mivel kevés elsős magyar diák jelentkezett az érintett intézménybe. Akkor még sikerült a vészhelyzetet ideiglenesesen rendezni, de világossá vált, hogy a városi magyar oktatás helyzetére új, fenntarható és előremutató megoldásokat kell keresni.
A megoldás keresésében részt vett a Pásztor Vera Bánsági Pedagógus Egyesület is oly módon, hogy a magyar diákok szüleivel, a magyar tagozaton tanító pedagógusokkal, a leendő diákok szüleivel kívánta megbeszélni, fontolóra venni a magyar oktatás kérdését és az arra vonatkozó javaslatokat. Lakossági fórummal kezdődött a megoldás keresése, szeptember végén. Az értekezletre az MNT képviselőit, az iskolaigazgatókat, a képviselő-testület elnökét, a szülőket, pedagógusokat hívták meg.
Abban állapodtak meg, hogy egy ilyen fontos kérdés megoldását nem szabad elhamarkodni. Idő kell ahhoz, hogy mindent megbeszéljenek, átgondoljanak. Mindenki véleménye számít és mindenki véleménye fontos, aki a magyar nyelvű oktatásban bármilyen módon érintett, s majd végül a többség javaslatát fogadják el. Ígéret hangzott el, hogy a vita folytatódik, addig, míg nem születik meg egy közös és elfogadható, mindent átfogó határozat, ami a magyar oktatás javára válna. Ez azonban nem így történt.
Az MNT néhány héttel később a pedagógusokkal tartott értekezleten kimondta javaslatát, hogy ezentúl csak a Fejős Klára Általános Iskolában induljon magyar tagozat, mert abban az iskolában kevés a szerb diák, így részben átvehetné az intézmény alapítói jogait.
Azon túlmenően, hogy a szülők és pedagógusok egy részét becsapták és megkerülték, több súlyos kérdést is felvet a beterjesztett javaslat. László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnöke az érintett pedagógusok és szülők képviselőivel folytatott megbeszélést követően írásban juttatott el egy tájékoztatót és kérdéseket tartalmazó anyagot az MNT képviselői és az MNT Közoktatási Bizottságának részére, valamint a szülők és tanárok is egy nyílt levélben fogalmazták meg kétségeiket a javaslattal kapcsolatban.
Bízunk benne, hogy az MNT komolyan mérlegeli a felmerült kétségeket, és visszatér a párbeszéd és együttes rendezés útjára, mivel egy elsietett részmegoldás visszafordíthatatlanul súlyos károkat okozhat a nagykikindai magyar oktatás, és ezáltal a bánáti szórványközösségünk életében.

Szabadka, 2011. november 17.

László Bálint, az MRM elnöke, MNT képviselő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése