2011. november 25., péntek

Lassú víz partot mos

Van egy szívszorító Zvonko Bogdan-dal. Az a címe, hogy Život teče u laganom ritmu. Ez a nóta jutott eszembe, amikor kedden a rehabilitálásról szóló törvényjavaslat általános vitája folyt a szerbiai Képviselőházban. No nem azért, mert szomorkodásra lett volna okom, hanem azért, mert a várakozásokkal ellentétben, szépen lassan csordogáló, nyugodt hangnemben zajló vitának lehettek a TV nézők tanúi november 22-én.

Voltak olyan időszakok, amikor nem több, mint húsz képviselő ült a teremben. Mi azért az esetleges támadásokra felkészülve ültük végig a vitát. Varga Laci 20 percben ismertette a VMSZ álláspontját és elvárásait. Ez utóbbiak arra vonatkoznak, hogy a törvényjavaslat számunkra lényeges ellemei a vita vagy a szavazás során nem változnak. Kizárólag abban az esetben szavazzuk meg a törvényt, ha az utolsó vesszőig változatlanok maradnak azok a szakaszok, amelyeket október 19-én Slobodan Homennel, az Igazságügyminisztérium államtitkárával leegyeztettünk.

Később a többi frakció vezérszónoka, majd képviselői sem okoztak meglepetést. Nem ért bennünket olyan támadás, amelyre érdemes lett volna reagálni. Mivel a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői benn se ültek a teremben – nemhogy felszólaltak volna – nem volt, aki lefasisztázzon bennünket. Ahogy Zvonko Bogdan mondaná, szépen lassan csordogált a vita estig, majd áttértünk a Rendőrségi törvény módosításainak tárgyalására.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk. Van néhány olyan, elsősorban ellenzéki módosítási indítvány, amely elfogadása kiüresíthetné a törvényt, viszont nincs arra utaló jel, hogy ezek közül a Kormány bármelyiket elfogadná. Mindenesetre végig kell várni, vagy végig kell küzdeni a jövő hét elejére várható részletes vitát. Ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, akkor december 5-én délelőtt a vajdasági magyarság igényeinek megfelelő, emberileg, erkölcsileg és szakmailag teljes mértékben felvállalható rehabilitálási törvény kerül elfogadásra. Néhány magyar szervezet legnagyobb sajnálatára.

Az előbb említett Rendőrségi törvényből pedig kikerül az a 2005 óta hatályos rendelkezés, amely értelmében kettős állampolgárok nem dolgozhatnak a rendőrségen. A belügyminiszter a munkahelyi besorolásról szóló szabályzatban meghatározhat majd olyan munkaköröket, amelyeket olyan személyek tölthetnek majd be, akiknek kizárólag szerbiai állampolgársága van, de megszűnik az általános tilalom.

Ezt október 24-én beszéltük meg Ivica Dačić belügyminiszterrel. A megállapodás eredményeként, tehát módosul még egy diszkriminatív törvény. Most már azon fiataloknak, akik rendőrként szeretnének dolgozni, nem kell választaniuk a magyar állampolgárság és a munkahely között.

Az élet szépen lassan csordogál...

Pásztor Bálint
http://www.pasztorbalint.rs/index.php/start/show/2010/hu, 2011.11.25. 12:32

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése