2011. november 30., szerda

Egeresi Sándor: Szerbiának új alkotmányra van szüksége


A szerb alkotmány nem „EU-kompatibilis”, ezért módosítani kell annak érdekében, hogy Vajdaság széles körű autonómiát kapjon – jelentette ki tegnap Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke.

– Egy új, igazi Európa-orientált szerbiai alkotmány elfogadásáért szállok síkra, amelynek értelmében Vajdaság törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalommal rendelkezne – mondta Egeresi az Európai Jogi-politikai Tanulmányok Kara hallgatóinak megtartott előadásában.

A házelnök véleménye szerint az Alkotmánybíróság nem nyilvánítja majd alkotmányellenesnek Vajdaság statútumát és a hatásköröket szabályozó törvényt, ellenkező jellegű döntés újabb politikai válságot idézne elő Szerbiában.
Egeresi elutasította azokat a vádakat, miszerint Vajdaságban eluralkodott volna a szeparatizmus, hozzáfűzvén, hogy Vajdaság Szerbia része marad, de belső önállóságra, Szerbián belül autonómiára van szüksége. Elmondása szerint a szeparatizmusra vonatkozó vádak azon politikai körökből származnak, melyek képviselői ezáltal szeretnék elvonni a figyelmet a gazdasági válságról és a szegénységről, melyben a szerbiai polgárok élnek.
A Tartományi Képviselőház elnöke továbbá kijelentette, hogy amennyiben Szerbia nem kapja meg a tagjelölti státust december 9-én, az csakis a Koszovóban kialakult helyzettel hozható majd összefüggésbe. Hangsúlyozta, hogy a koszovói szerbeknek részt kellene venniük a koszovói intézmények munkájában, hogy a saját sorsukról dönthessenek. Egeresi értékelése szerint a legjobb megoldás a koszovói probléma rendezésére az lenne, ha Szerbia és Koszovó is csatlakozna az EU-hoz. (Beta)
Magyar Szó, 2011. november 30., 4. o.

Hozzászólások (3):
http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-11-30_Egeresi_Sandor_Szerbianak_uj_alkotmanyra_van.xhtml

Varadi.
2011. november 30. 16:44 | #3
Szerintem meg Egeresi ur pillanatnyilag olyan funkcion van, hogy igenis meg kell szolalnia ebben az űgyben, fűggetlenűl az iskolai végzetségétől. Nem ismertem pontossan a tartományi adminisztrácio felépitését, de feltehetően komoly szakemberek egész csoportja segiti a munkáját (kis ironiával ugy is fogalmazhatunk, hogy megmondják neki, hogy mit gondol, és ez igy is van rendjén), Ő pedig a ráruházott tisztségénél fogva mindezt elmondja a nyilvánosség előtt. Ha ez igy műkődik, akkor minden rendben, mindenki teszi a maga dolgát. Egyébként, amit mondott az rendben van, mondom ezt szakebemberek csoportjának segitsége nélkűl, no de nem is vagyok a Parlament elnőke.

Bugder
2011. november 30. 13:06 | #2
Ismeritek az a dalt?Ha odamegyek hozzá az a baj,ha nem megyek oda hozzá az a baj....
Belga-tól az" Az a baj" sokaknak ajánlanám!

Balla_Lajos_Laci
2011. november 29. 22:20 | #1

Nem tudom, emlékeznek-e még arra a népszavazásnak csúfolt csalássorozatra, amikor elfogadták a jelenlegi szerb Alkotmányt. Azóta jó pár év eltelt, az eddig is rossz alaptörvlny sok helyen már alkalmazhatatlanná vált. Itt nemcsak Koszovóra, hanem a polgárok védelmi kötelezettségére (vagy mondjam: hadkötelezettségére) és sok egyéb, igencsak elavult részre gondolok. Nem hiszem, hogy Egeresinek kellene értékelni ezt a jogszabályt, még akkor sem, ha jogi középiskolája van és járt jogi egyetemre is. Mindenféleképpen alkotmányjogászonak kellene kimondani: miért nem jó ez a jogszabály. Csak attól félek, ahogyan a behívókkal kapcsolatban sem nyilatkoztak (pedig ott aztán teljesen egyértelmű a törvénytelenség), ugyanúgy fognak hallgatni az Alkotmánnyal kapcsolatban is. Hogy miért:? Talán: a) nincs merszük, b) nem tartják magukat elég rátermettnek, kompetensnek esetleg c) más okuk is van, én nem tudom?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése