2011. november 14., hétfő

Répás Zsuzsanna: megnyugtató megoldás körvonalazódik a szerbiai restitúciós törvény ügyében


Megnyugtató megoldás körvonalazódik a szerbiai restitúciós törvény ügyében - mondta Répás Zsuzsanna hétfőn Budapesten.
A nemzetpolitikai helyettes államtitkár újságírók előtt kiemelte: azt várják, hogy a szerb parlament valóban elfogadja a változtatásokat, úgy ahogyan abban a Vajdasági Magyar Szövetséggel megegyeztek, írja az MTI.
Répás Zsuzsanna hozzátette: a szerb parlament várhatóan novemberben tárgyalja a vonatkozó rehabilitációs törvényt, ami ezt a kérdést is megnyugtatóan rendezheti.
A szerb kormány október 28-án fogadta el a rehabilitációs törvény tervezetét, amely - a vajdasági magyar szervezetek és a magyar diplomácia által a kollektív bűnösség elvének törvényesítése miatt bírált - a vagyon-visszaszármaztatásról és kárpótlásról még szeptemberben elfogadott törvény teremtette problémákat hivatott rendezni. Slobodan Homen a szerb igazságügyi minisztérium államtitkára akkor azt mondta: így a rehabilitálási törvény az nem foglalkozik a második világháború történéseivel, de azokat, akikről bebizonyosodik, hogy háborús bűnöket követtek el, kizárják a vagyon-visszaszármaztatására jogosultak köréből. Hozzátette: a háborús bűnösök nemcsak elkobzott vagyonukat nem kaphatják vissza, hanem az államosított vagyonukat sem.
A szerb parlament szeptember végén fogadta el a vagyon-visszaszármaztatásról és kárpótlásról szóló (restitúciós) törvényt, amit a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a magyar diplomácia is keményen bírált, hangsúlyozva, hogy annak egyik szakaszával Szerbiában törvényerőre emelték a kollektív bűnösség elvét. Budapest kilátásba helyezte, hogy vétót emel Szerbia tagjelölti státusára, ha nem módosítják a törvényt, vagy nem helyezik hatályon kívül. Október elején Boris Tadić szerb elnök és Pásztor István, a VMSZ elnöke megállapodott, hogy a felmerült problémát a 2006-ban elfogadott rehabilitálási törvény módosításával orvosolják, emlékeztet az MTI.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12596/Repas-Zsuzsanna-megnyugtato-megoldas-korvonalazodik-a-szerbiai-restitucios-torveny-ugyeben.html, 2011. november 14. [18:12]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése