2011. november 20., vasárnap

„Folyamatos elégedetlenkedés, acsarkodás”


Pásztor István: A VMSZ elhatárolódik a másik négy magyar párt által képviselt összevisszaságtól és szenzációhajhász politizálástól

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Szabadkán megtartott sajtótájékoztatóján arról a nyílt levélről is beszélt, amelyben a négy másik magyar párt és hét vajdasági magyar civil szervezet a rehabilitációs törvényjavaslat szövege, tartalma ellen tiltakozott. Pásztor ezzel az írással kapcsolatban is több csúsztatásra, a tények, olykor történelmi tények elferdítésére, tájékozatlanságra mutatott rá.
– A közlemény 4. pontja a következőképpen hangzik: – A rehabilitálási törvényjavaslat kizárhat olyan rétegeket, amelyeket megilletnének mind a rehabilitáláshoz, mind a restitúcióhoz való jogok. Kimondja ugyanis, hogy „a rehabilitálásra nem jogosultak azok a személyek, akiket a második világháború alatt Szerbia Köztársaság területén fegyveres összetűzésekben a megszálló fegyveres erők és a quisling egységek tagjaiként életüket vesztették”. Magyar vonatkozásban, gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy mindazok a személyek, akiket behívtak a honvédségbe, vagy más katonai egységekbe a mai Szerbia területén, és harcokban vesztették életüket, nem jogosultak rehabilitálásra, és ennél fogva kárpótlásra, vagyon-visszaszármaztatásra sem.
– A szöveg megfogalmazóinak illene tudniuk azt, hogy azok az emberek, akiket Vajdaságban soroztak be honvédnek, azokat a keleti-frontra vezényelték, de jó lenne tudni azt is, hogy a magyar hadseregnek 1941 és 1944 között nem volt egyetlen harci cselekedete sem Vajdaságban. Az, aki ezt nem tudja, az ne foglalkozzon a közéletnek ezzel a szférájával, mert mérhetetlen károkat okozhat – mondta Pásztor, majd a közlemény utolsó mondatát is, ahol a szerzők a magyar kormány felelősségére utalnak, felháborítónak nevezte.

Teljes szöveg:
Magyar Szó,
2011. november 19., 1. és 6. o
http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-11-19_Folyamatos_elegedetlenkedes_acsarkodas.xhtml
és Vajdaság Ma: http: Mindenki számoljon el a teljesítményével, //www.vajma.info/cikk/tukor/4537/Mindenki-szamoljon-el-a-teljesitmenyevel.html


balogistvan01
2011. november 18. 22:12 | #19
balogh istván
Pompás! Éppen az intellektuális szintet kellett fölemlíteni! Azt hiszem, az újságíró csapnivaló értelmi szinttel bír! Olyasmiket jegyzett noteszébe, amelyeket Ön, Elnök Úr, nem mondhatott! Egy elnök ilyesféléket nem fogalmazhat meg semmilyen állapotában!
Uram! Ön haragszik. Bevallom és közlöm Önnel, haragszom én is! Nem azért, mert megnyilvánulásaimról tudomást sem vesz, hiszen én először vágtam a képükbe, hogy egyik törvény nem válthatja ki a másikat, ám Önök hatalmas lyukat beszélnek azóta is a délvidéki magyarság tudatába, nem a hasába, Uram, a tudatába! Miért kell letaposni nemzetrészemet a sárga földig? És elhitették a magyar kormánnyal, hogy jó lesz minden, ha meghozzák azt a másik törvényt? Hogy minden a helyére kerül? Elnök Úr, hetedíziglen letarolnak minket, és kijavíthatatlan a szöveg, mert a magyarok mégis elfogadták azt, amit meg sem szavaztak! Micsodás fából vaskarika ez? Ilyet legrosszabb emlékű kommunista magyar vezetőink nem tettek mivelünk!
Erről gondolkozzék, Uram, ne mellékesen jegyezze meg a végén tájékoztatójának, mert ez nem marginális dolog. Ehhez képest minden Ön által fölemlített marginálisabb.
Ha a délvidéki magyarság érdekképviselete a VMSZ alapvető célkitűzése, akkor nem a párt keretein belöl rajzolná meg magyarságvilágát! Címkézni nagyon könnyű, általában sztereotípiák szerint történik az ilyesmi, az pedig messze van a valóságtól!
Visszatérve az intellektuális szinthez, azt hiszem, alapvető dologról van szó. A VMSZ-nek jó lenne magyarul és érthetően szólni közösségünk tagjaihoz. És jó lenne fölfogni azt is, egységben-e az erő, vagy megelégednek Önök néhányan a parlamenti mandátummal, ami jól jövedelmez: kétoldali a forrás.
Nem elégedetlen vagyok, Elnök Úr, csak szomorú. Látom a lehetséges lehetőséget, ám érzékelem a kivagyiságot és a pénzeszacskó utáni kapdosást.
Nem vagyok tagja egyetlen délvidéki magyar pártnak sem, ám a magyar választói listára föliratkoztam, a népszámláláskor számot adtam magamról és családomról, és választani is el fogok menni, ahogy eddig is mindig megjelentem az urnák előtt.
És újfent szólok: lejegyzett megnyilatkozása engem szomorúvá tett, Elnök Úr.
Mindinkább az látszik, hogy áruba bocsátanak engem, akaratom ellenére. Csúf dolog az ilyesmi, de azzal nyugtatom magam, hogy a meztelencsigák szépnek látják önmagukat is és egymást is.

Nagy.Farkas
2011. november 18. 21:25 | #14
Itt nincsenek többiek, csak mi vagyunk, egyre kevesebben

ajant
2011. november 18. 21:22 | #13
De ideges lett az elnök úr! Nem jó az egészségnek, meg ráncokat lehet kapni tőle. Tisztelt elnök úr! Mutasson példát. Számoljon el az elmúlt 15 év sikertörténeteivel, és talán akkor a többiek is ezt megteszik.

További bejegyzések:
http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-11-19_Folyamatos_elegedetlenkedes_acsarkodas?start=90

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése