2011. november 8., kedd

Kollektív bűnösség után kollektív rehabilitálás Szerbiában?

A délvidéki magyarok kollektív bűnösségének a megszüntetését, illetve a magyar szerb valódi megbékélést kívánja előmozdítani a Vajdasági Magyar Szövetség.

Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselője a politikum és a civil szféra összefogását sürgeti annak érdekében, hogy a rehabilitációról szóló új szerbiai törvény hamarosan várható elfogadása után az érintetteket tömegesen rehabilitálhassák. A VMSZ belgrádi parlamenti képviselője a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának elmondta: ha megszületik a törvény, kollektív rehabilitációs eljárást terveznek indítani. Ez azt jelenti, hogy ne egyesével, hanem több tíz kérelmet egyidejűleg beadva próbálják meg az eljárásokat végig csinálni.

Varga László szerint szimbolikus jelentősége volna annak is, hogy 67 évvel a Sajkás-vidéki magyarok tömeges kivégzése és a túlélők kollektív háborús bűnösként történt elűzése után az egykori csurogi dögtemetőben, ahová az ártatlanul kivégzettek százait földelték el, megépülhessen egy méltó emlékmű.

A folyamat végén pedig egy közös magyar-szerb parlamenti nyilatkozat elfogadását szeretné elérni a VMSZ, a második világháború tragikus eseményeivel kapcsolatban, hogy így zárják le a múltat.

Ternovácz István (Újvidék)
Kossuth Rádió, Határok nélkül, http://erdely.ma/tarsmagyarsag.php?id=103640

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése