2011. november 20., vasárnap

Kisebbségi jogokat szavatolnának (Frunda György javaslatai)


Az Európa Tanács jogi és emberjogi bizottsága keddi (november 15-i – B. A. megj.) párizsi ülésén elfogadta Frunda György kiegészítő jegyzőkönyvtervezetét az Emberi Jogok Euró¬pai Egyez¬ményéhez.
Az egy tartózkodás és három ellenszavazat mellett átment javaslat a nemzeti kisebbségekre vonatkozó standardokat garantálná: felsorolja azokat a jogokat, amelyeket az Európa Tanács tagállamainak kötelező módon biztosítaniuk kell a területükön élő nemzeti kisebbségeknek. Az ajánlástervezet szerint minimális standardokat kell megállapítani a nemzeti kisebbségek és azok tagjai számára, hogy a többséggel egyenlő bánásmódban részesüljenek, és ki kell küszöbölni a tagállamok közt fennálló különbségeket ezen a téren. Ezen alapvető jogok a következők: minden személy kifejezheti valamely nemzeti kisebbséghez való tartozását, politikai jogok (politikai pártokba való szabad tömörülés, válasz¬táson való részvétel, arányos képviselet a közéletben, helyi és központi szinten), kulturális jogok (a kulturális autonómiához való jog mint az identitás megtartásának fő eszköze) és az egyes autonómiaformákról való döntés joga is megilleti őket, az európai, illetve a nemzeti és regionális gyakorlatnak megfelelően, továbbá az anyanyelv szabad használata a magán- és a közéletben, a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban ott, ahol a nemzeti kisebbségek jelentős számban élnek.

Háromszék, 2011. november 17., Közélethttp://www.3szek.ro/load/cikk/44233/kisebbsegi_jogokat_szavatolnanak_frunda_gyorgy_javaslatai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése