2011. november 18., péntek

Vajdaság nem oldhatja meg a menekültkérdést


Rácz Szabó László: A koszovói konfliktusban nem vehet részt a vajdasági magyarság

A Magyar Polgári Szövetség szerint nincs rendjén az, hogy a menekültkérdést mindig Vajdaságra bízzák és a vajdaságiakat terhelik ezzel – hangsúlyozta Rácz Szabó László pártelnök tegnap (november 16-án – B. A. megj.) megtartott sajtótájékoztatóján.


Rácz Szabó László (fotó: Molnár Edvárd) Rácz Szabó László (fotó: Molnár Edvárd)


– A menekülteket a törvények értelmében ott kell elhelyezni, ahol minél közelebb lehetnek ahhoz a területhez, ahonnan elüldözték őket. Környékünkön is nagyon rosszul élnek az emberek, rengeteg a munkanélküli, ezért nem tudunk ellátni ilyen feladatokat. Az MPSZ semmilyen körülmények között sem támogatja a menekültek elhelyezését tartományunk területén – jelentette ki Rácz Szabó. Hozzáfűzte: nagyon sajnálja azokat az embereket, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat, de itt van a visszatelepített romák kérdése is, amelyről nem is olyan rég tárgyaltak, ezek a menekültek pedig tudomása szerint Koszovó területéről jönnének.
– Szerbia terhelése már akkora, hogy alig lehet elviselni – hangsúlyozta az MPSZ elnöke. Mint kiemelte, bebizonyosodott már, hogy abból, amikor a kultúrákat hirtelen, átmenet nélkül, összekeverik, olyan feszültségek keletkeznek, amelynek jó vége nem lehet, az őslakosság pedig gyakorlatilag lassan kiszorul a menekültekkel betelepített területekről. – Mi ebben nem tudunk részt venni, nem tudjuk támogatni és mindezt nem tudjuk elfogadni – mondta Rácz Szabó.
A sajtótájékoztatón a MPSZ elnöke megemlítette, hogy a katonai behívók hulláma elérte Zenta községet is, hozzáfűzve, hogy a Milošević nevével fémjelzett háborúk kitörésének huszadik évfordulóján ilyen lépést tenni mélyen elítélendő. Kiemelte: akkor, amikor már a sorkatonaságot is megszüntették, nem szabad megengedni, hogy az embereket, különösen választások előtt, ilyesmivel riogassák. Rácz Szabó szerint mindez a félelemkeltés egyik módszere, amit a pártelnök mélységesen elítél, s nem hiszi el, hogy csupán a hadi beosztások közléséről lenne szó.
– A koszovói konfliktusban nem vehet részt a vajdasági magyarság – hangsúlyozta Rácz Szabó, megjegyezve, hogy ezt a konfliktust békés úton kell megoldani. – Attól tartok, hogy politikai színezete van a dolognak, s mindez kapcsolatban áll a közeledő választásokkal – szögezte le az MPSZ elnöke.
Hhzs.
Magyar Szó,2011. november 17.,5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése