2012. július 18., szerda

Gordon a szerb belügyesek Koszovóból való kivonását követelte


Az Egyesült Államok és Németország azt követeli Szerbiától, hogy vonja vissza rendőrségét Koszovó északi részéből, írja a Blic.
Szerbiának hivatalosan nincsenek biztonsági erői Koszovó északi részén, de ott tartózkodik „a szerbiai belügyminisztérium 300-400 alkalmazottja”.
Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a lap azt írja, „nyílt titok”, hogy „a 300 és 400 közötti belügyi dolgozót a külföldi hírszerző szolgálatok 1000 és 2000 közöttire teszik".
A Blic szerint Philip Gordon (a képen) amerikai külügyi államtitkár-helyettes nemrégi belgrádi látogatását azt kérte, hogy a szerb biztonsági erők vonuljanak ki a tartomány északi részéből.
Gordon, a lap információi szerint a Tomislav Nikolić szerb elnökkel, Ivica Dačić kormányfő-jelölttel és Aleksandar Vučićtyal, a haladók ügyvezető elnökével folytatott megbeszélései során azt mondta, „az Egyesült Államok tud is, akar is segíteni”, de Belgrádnak fel kell hagynia az „illegális biztonsági és bírósági struktúrák támogatásával Észak-Koszovóban".
„Hivatalosan és formálisan Szerbiának nincsenek biztonsági erői Koszovóban, de vannak belügyi tisztviselői, akik a különféle dokumentumokat adják ki. Azt hiszem az 1000 és 2000 közötti szám túlzás”, mondta a Blicnek a szerb hatalomhoz közel álló forrás.
Az ENSZ BT 1244-es határozata értelmében Szerbia küldhet bizonyos számú rendőrt és katonát Koszovóba, de a nemzetközi közösséggel való együttműködés keretében.
„Ehelyett nem hivatalosan olyan rendőri struktúrákat és bíróságokat épített ki, amelyek székhelye magánházaknál van, mindenféle hivatalos megjelölés nélkül. Hasonlóképpen működött a koszovói adminisztráció a kilencvenes években is, Slobodan Milošević idejében”, írja a Blic.
Aleksandar Radić katonai elemző szerint a szerb biztonsági erők jelenléte Koszovóban „komoly biztonsági és politikai kérdés", s ezek visszavonásának követelése voltaképpen azt jelenti, hogy azzal vádolják Szerbiát, hogy „offenzív politikát folytat, amely összefüggésben áll a 90-es évek örökségével".
„A szerbiai hatalom a probléma megoldása helyett valami tákolmányt hozott létre párhuzamos intézményrendszerrel, az állam pedig holmiféle illegális társaságként tűnt fel”, sorolta Radić. (Blic, Tanjug)

http://www.vajma.info/cikk/szerbia/17009/Gordon-a-szerb-belugyesek-Koszovobol-valo-kivonasat-kovetelte.html, 2012. július 17. [22:04]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése