2012. július 12., csütörtök

Vajdaság gyarmati státusza


KÖZLEMÉNY

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) szerint a szerbiai alkotmánybíróság döntése a vajdasági tartományi illetékességről szóló törvény kivizsgálása kapcsán, amelyet a Szerbiai Demokrata Párt kezdeményezett 2009-ben, egyenesen Vajdaság gyarmati szerepbe való taszítása, a tartományi képviselőház revüműsorrá minősítése, valamint a délvidéki polgárok munkájának és az ország fejlődéséhez való hozzájárulásának a semmibevétele.
A döntés, amely szerint a szóban forgó törvény 22 pontban is sérti Szerbia alkotmányát, nem más, mint egy 21. századi miloševići joghurtforradalom, egyetlen célja pedig Vajdaság amúgy is korlátozott jogköreinek és önrendelkezésének további megnyirbálása. Bizonyos megjegyzések formálisak, viszont teljesen abszurd az alkotmánybíróság azon álláspontja, hogy Vajdaságnak nem lehet külképviseleti irodája, míg bármelyik szerbiai városnak, pl. Nišnek és Kragujevacnak az EU-ban lehetnek.
Az MRM álláspontja, hogy nem a szóban forgó illetékességről szóló törvény pontjait kellene megváltoztatni, hanem éppen a szerbiai alkotmányt, amely pár éve egy olyan nacionalista nyomás alatt került elfogadásra, amelynek még a polgárok általi meggyőző támogatottsága sem volt meg. Egy új alkotmány mindenekelőtt az ország regionalizálásának, esetleges föderalizálásának alapjait kell, hogy lefektesse, teret és lehetőséget adva Vajdaság minél szélesebb gazdasági, szociális és kulturális autonómiájához, amely a vidékünkön élő polgárok jobb életszínvonalát szolgálná.

Az MRM nevében,
László Bálint, elnök
Szabadka, 2012. július 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése