2012. július 22., vasárnap

Július 22.


A nándorfehérvári diadal emléknapja [Dan sećanja na bitku kod Beograda 1456. / National memorial day – anniversary of 1456 victory over Ottomans by Nandorfehervar (now Belgrade)]
 

2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal 555. évfordulójának (1456) tiszteletére emléknappá nyilvánította a győzelem napját, július 22-ét.
Az 555 évvel ezelőtt lezajlott győzedelmes nándorfehérvári csata a magyar történelem egyik legdicsőbb ütközete volt. A történészek egyetértenek abban, hogy amennyiben az előrenyomuló török hadak beveszik Nándorfehérvárt – Magyarország déli kapuját, vagy a nyugatiak szemében a kereszténység védőbástyáját –, a mohamedánok előtt nyitva az út Buda, Bécs, egyszóval Európa szíve felé. A keresztény Európa rettegett, a pápák a törökellenes keresztes hadjárat gondolatával foglalkoztak, és mindenki a magyar seregek helytállásában bízott. A félelem ellenére azonban a segítségnyújtásért nemigen tolongtak. Végül is Európa félelme nem volt alaptalan, de az olyan hősöknek köszönhetően, mint Hunyadi János és Kapisztrán János, a nándorfehérvári csata a keresztények dicső győzelmével végződött, és hetven évre elvette a törökök kedvét Európától.
Kevés olyan dicső győzelem van a magyar történelemben, mint a nándorfehérvári. Épp ezért a Magyar Országgyűlés július elején nemzeti emléknappá nyilvánította július 22-ét, a csata befejezésének napját. „Ez a nap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja. Ez a nap a hazafiságnak, az önfeláldozásnak, az emberi helytállásnak, az európaiságnak, az európai összefogásnak és a kereszténységnek a máig élő példaképe. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden keresztény templom déli harangszója” – olvasható a határozati javaslatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése