2012. július 20., péntek

Vajdasági ombudsman: Csökkenteni a pártbefolyást a nemzeti tanácsokban


Az államnak lépéseket kellene tennie annak érdekében, hogy csökkentse a pártbefolyást a nemzeti tanácsok tevékenységében – ezt javasolja a tartományi ombudsman irodája.
A nemzeti tanácsok 2 éve című jelentésben az ombudsman irodája továbbá úgy fogalmaz, hogy az állami szerveknek minden szükséges feltételt biztosítaniuk kell ahhoz, hogy a kisebbségek nyelvén történő tájékoztatás szabad, független és tényszerű legyen és hogy a szerkesztéspolitikára ne tudjanak nyomást gyakorolni a pártok, csoportok vagy egyének.
A tapasztalt problémák megoldása érdekében szükséges összehangolni a kultúra, az oktatás és a tájékoztatás témájával foglalkozó törvényeket a nemzeti tanácsokról
szóló törvénnyel – javasolja a vajdasági ombudsman irodája a Beta híre szerint.
A nemzeti tanácsoknak a jelölt szakértelmét kell figyelembe venniük, nem pedig annak párthovatartozását, amikor valakit jelölnek oktatási-nevelési intézmények igazgató-bizottságába vagy iskolaszékébe – véli az ombudsman.
Az átlátható pénzelés biztosítása és a költségvetési eszközök nem célszerű felhasználásának megakadályozása érdekében a nemzeti tanácsokat a közvetett költségvetési felhasználók közé kell besorolni – áll a jelentésben, amely a www.ombudsmanapv.org honlapon olvasható.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/13812/Vajdasagi-ombudsman-Csokkenteni-a-partbefolyast-a-nemzeti-tanacsokban.html, 2012. július 19. [19:27]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése