2013. november 28., csütörtök

Éhn József levele

Tisztelt Bozóki Antal
ügyvéd úr,
Újvidék, Szerbia

Egyetértünk, s ezért – minden magyar állampolgár nevében – köszönetet mondunk az Ön által kezdeményezett Alkotmányjogi Panasz beterjesztéséért!  A 2012. október 22-én letartóztatott, kellően megindokolt ügyészi eljárás, a vádlottakkal és jogi képviselőikkel  ismertetett vád nélkül fogva tartott hét, magyar nemzetiségű fiatal ügye elérte a nemzetektől és állampolgáraiktól elvárható tolerancia határát. Szeretnénk tudni, mit tettek ebben az ügyben a szerbiai magyarok érdekvédelmét ellátó politikai pártok, a szerbiai magyar fiatalokat kizárólagosan sújtó, törvénytelenül elhúzódó jogfosztással szemben? Vajon kiadtak-e valamilyen, határozott hangú, tiltakozó nyilatkozatot, különös tekintettel a domináns magyar párt, a VMSZ kormány-közeli politikusaira, parlamenti képviselőire? Vagy talán egyetértenek a Szerb Hatóságok által alkalmazott, törvénytelen eljárással?

Ugyanis, ami most – ezzel az üggyel kapcsolatban – Szerbiában történik, súlyosan ellentétes a bírósági ítélet nélkül fogva tartott személyek személyes jogainak védelmét szabályozó nemzetközi joggal és jogintézményekkel: a szerb hatóságok, a több, mint 13 hónappal ezelőtt, a  bácskai Temerin utcáin történt, szerb és magyar nemzetiségű fiatalok közötti összetűzésre hivatkozással, hét, kizárólag magyar nemzetiségű fiatalembert tartanak immár egy évet meghaladó vizsgálati fogságban. Az érdemi igazságszolgáltatási eljárás és indoklás nélkül elhúzódó, többször meghosszabbított vizsgálati fogság a nemzetközi joggal ellentétes, kollektív bűnösségen alapul. Ma sem lehet tudni, hogy a hét fiatalt, egyenként, miért tartják fogva. Ezt a körülményt a Magyarország és Szerbia Kormánya által oly gyakran hangoztatott „megbékélés” megcsúfolásának tekintjük, ami elfogadhatatlan egy, az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó állam tárgyalási szakaszához ért, kisebbségi joggyakorlatában.

Mi, akik, az Európai Unióhoz csatlakozott tagországhoz tartozó, magyar és európai állampolgárok vagyunk, s akik – bármely más nemzethez hasonlóan – felelősnek érezzük magunkat minden nemzettársunkért, esetünkben magyarért, elvárjuk, hogy a Szerb Köztársaság Kormánya a kizárólag a magyar nemzetiségű szerb állampolgárokat sújtó, súlyos igazságszolgáltatási diszkrimináció megszüntetésére azonnali intézkedéseket tegyen és ezekről, a megfelelő indoklással együtt, a magyar és a szerb nyilvánosságot egyidejű közleményben tájékoztassa.

Éhn József, elnök
Társaság a Kárpát-medence Magyarságáért
Budapest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése