2013. november 5., kedd

Orbán Viktor nem adna területi autonómiát a délvidéki magyarságnak

xpasztor-orban-egeresi 











Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben elhangzott felszólalásában ma (november 4-én – B. A.) elmondta, hogy Szerbia tekintetében a Magyar Nemzeti Tanács jogköreinek megtartását és azoknak száz százalékban való kihasználását tartják elsődleges nemzetpolitikai célnak, valamint irreális elvi lehetőségnek nevezte, hogy az általa vezetett magyar kormány kiálljon azért, hogy a délvidéki magyarok az észak-koszovói szerb közösségben hamarosan érvényesülő jogokhoz hasonlóakat követeljenek.
Orbán erről a parlament őszi ülésszakának plenáris ülésén beszélt, miután Szávay István jobbikos képviselő azonnali kérdést tett fel neki, amelyben arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy Ukrajna EU-s társulási egyezményének novemberi aláírásához a külügyminisztérium feltételként szabja-e a kárpátaljai magyarság jogainak érvényesítését.
Második kérdése pedig arra vonatkozott, hogy a szerbiai EU-csatlakozási tárgyalások támogatásában lehet-e minta a koszovói szerbek autonómiája a délvidéki magyarság számára, és akar-e a magyar diplomácia ennek érdekében Szerbiával szemben feltételeket állítani?
Orbán Viktor miniszterelnök válaszában elmondta, hogy sikeresnek tartja a magyar diplomáciát amiatt, amit elért a kettős állampolgárság terén, mivel azt a legtöbb, Magyarországgal szomszédos országgal sikerült elfogadtatniuk. Orbán példátlan bravúrnak nevezte a kettős állampolgárság intézményét, annak ellenére is, hogy azt Szlovákia törvényi szinten, a szlovák állampolgárság elvesztésének terhe mellett bünteti azt.
A miniszterelnök az ukrán csatlakozásról kifejtette, hogy szerinte a keleti szomszédaikat előbb közelebb kell engedni az Európai Unióhoz, még mielőtt a magyarság jogainak a követelését egyáltalán szóba hozhatnák.
Elegendő az MNT, nem kell ide autonómia!
Orbán a szerbiai nemzetpolitikai ügyeket tekintve "kárpát-medencei mércével mérve" sikeresnek nevezte, hogy a Magyar Nemzeti Tanács rendszere létrejött a Délvidéken. Szerinte az MNT munkájának az ütemes és akadályozatlan haladása jelenleg a legfontosabb a délvidéki magyarság szempontjából. MNT-szurke
Szávay a viszontválaszában ismételten megkérte Orbán Viktort, hogy fogalmazzon világosan, jól értette-e, hogy a miniszterelnök szerint a koszovói szerbek autonómiájára alapozva nem lehet követelés Magyarország számára a délvidéki magyar közösség érdekében?
Erre Orbán replikájában ismét elmondta, hogy Szerbiában egy bizonyos autonómia formát tart járható útnak, amelyet a Szerbiában élő magyarok esetében Magyar Nemzeti Tanácsnak neveznek. Nem tartja helyesnek az elvi lehetőségek igénylését (mármint a koszovói mintájú autonómiát - a szerk.), és irreálisnak nevezte ezen követelések fenntartását.
Erdély után Délvidék esetében sem lesz Fideszes vétó
Szerkesztőségünk fontosnak tartja megjegyezni: az első Orbán-kormány a román EU-s csatlakozások idején is arról beszélt, hogy a magyar autonómiát fogja feltételként szabni Románia Európai Uniós csatlakozása elé. Erről Orbán a Tusnádfürdői Szabadegyetemen is beszélt, ám végül a baloldali pártokkal együtt szavazták meg Románia feltétel nélküli csatlakozását. Majd most, évekkel később akár a Székelyek Nagy Menetelése tekintetében már ismételten teljes mellszélességgel a székely autonómiát támogatják. Eközben a jelenleg EU-csatlakozásra váró Szerbia esetében elutasítják a magyar autonómia törekvéseket. A Fideszes kétharmad ezzel kettős nemzetpolitikát képvisel, vagyis amit Romániától utólag, már vert helyzetből követelnének, addig a stratégiai lehetőségeket elmulasztva Szerbiával szemben nem szabják feltételként az EU-s csatlakozás elé a délvidéki magyar területi autonómia megteremtését.
Hol ebben a ráció és a valós külhoni magyar érdekképviselet?
Talán Szerbia esetében is arra várnak, hogy elmúljon a történelmi lehetőség és majd csak később, évek múlva, a hatástalanabb, de diplomáciailag kényelmesebben járhatóbb úton, a megkésett szavak szintjén követeljenek majd magyar autonómiát Szerbiától?
Jószomszédi viszony helyett magyar érdekképviselet
Portálunk megkeresésére Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetvezetője elmondta, sajnálatosnak és egyben lesújtónak tartja a miniszterelnök kijelentéseit, ám így legalább most már letisztult a kép, világossá vált, hogy a délvidéki magyarság sem számíthat többre, mint egy hasonló cserbenhagyásra, amelyet a Fidesz Erdély esetében egyszer már elkövetett. A jobbikos képviselő hozzátette, pártja számára a külpolitikában és a környező országokkal – így Szerbiával - való kétoldalú kapcsolatokban továbbra is a magyar nemzeti érdek, az elszakított magyar közösségek jogainak biztosítása az elsődleges szempont, minden más csak ezt követően számít.szavay-npk
László Bálint az MRM elnöke és MNT-s képviselő elmondta, az elmúlt három év bebizonyította, hogy a Magyar Nemzeti Tanács intézménye csupán Magyarország anyagi támogatása mellett képes valamilyen eredményt felmutatni, hiszen a költségvetés kétharmadát az anyaországból kapja. Tehát, nem a jogköreivel operál a testület, hanem puszta külső pénzek bepumpálásával operálnak. Körülbelül tíz éve léteznek Szerbiában nemzeti tanácsok, és ez idő alatt a magyarság száma 40 ezer fővel csökkent, a versenyképességéről és általános szociális-gazdasági helyzetéről nem is beszélve. A nyugat-európai és koszovói területi alapú autonómia hozhat csak fordulatot a Délvidéken, vélekedett az MRM elnöke.
Hozzátette, hogy a magyar külügynek tisztában kellene lennie azzal, hogy most zajlik a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítására tett javaslatok megvitatása, amelyen Korhecz Tamás képviseli a délvidéki magyarokat. Most, hogy hozzá akarnak nyúlni a meglévő törvényhez, meg kellene ragadni az alkalmat, hogy valós felügyeleti és döntéshozói jogkörök is belekerüljenek a nemzeti tanácsok vonatkozásában az új törvénybe. Emellett sajnálatát fejezte ki, amiért a magyar kormány újabb megnyilvánulásában úgy ítéli meg a helyzetet, hogy a Délvidéken minden a legnagyobb rendben van, miközben számos megoldatlan kérdés vár még megoldásra, amelyek a Szerbiában élő nemzeti kisebbségek boldogulását ellehetetlenítik.
Közzétette: Haraszthy Ágoston 2013. november 04. hétfő, 19:45
http://www.delhir.com/cimlap/kiemelt-hirek/16234-orban-viktor-nem-adna-terueleti-autonomiat-a-delvideki-magyarsagnak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése