2013. november 25., hétfő

November 25.



Katalin napja.
A görög katharosz szóból származik, jelentése (mindig) tiszta. A magyarba a német Katharina vagy a latin Catharina forma közvetítésével került.

1562 – Madridban megszületett Lope de Vega (eredeti nevén: Lope Félix de Vega Carpio) spanyol lírikus, a nemzeti színjátszás atyja.
1802 – A magyar nemzetnek ajándékozta könyvtárát, numizmatikai és magyar történelmi gyűjteményét Széchényi Ferenc gróf, aki ezzel megalapította a Magyar Nemzeti Múzeumot, és létrehozta az Országos Széchenyi Könyvtár alapjait.
1888 – Felsőkázsmárkon megszületett Putnoky László vegyészmérnök, az üvegipar egyik európai szaktekintélye.
1915 – Megszületett Augusto Pinochet Ugarte chilei politikus, aki 1974 és 1990 között Chile köztársasági elnöke, a katonai junta elnöke volt.
1921
– Megszületett Pilinszky János költő.
1940 – Megszületett Percy Sledge énekes, akinek a When a Man Loves a Woman című dalt köszönhetjük.
1951 – A váci börtönben 68 éves korában meghalt Friedrich István volt miniszterelnök, akit koholt vádak alapján ítéltek el.
 

1954 – Megszűnt a Ma­gyar–Szovjet Hajózási Részvénytársaság (MESZHART) és a Magyar–Szovjet Polgári Lé­gi­for­galmi Társaság (MASZOVLET) és megalakult a Magyar Hajózási Részvénytársaság (MAHART) és a Magyar Légiforgalmi Vállalat (MALÉV).
1984 – Brit és amerikai pop és rocksztárok részvételével, jótékonysági céllal jelent meg a Do Thely Know It’s Chrismas című dal, melyet Band-Aid csapat adott ki.
1991 – New Yorkban rákbetegségben meghalt Eric Carr, a Kiss együttes dobosa.



Hatvan éve, 1953. november 25-én az "Aranycsapat" barátságos mérkőzésen 6:3-ra győzte le a hazai pályán kilencven éve veretlen angol nemzeti tizenegyet.

Büszkeségünket csak növelte, hogy egy szegény, elnyomott és megnyomorított ország fiai a labdarúgás szülőhazájában, ráadásul a football "szentélyében", a Wembley Stadionban adtak leckét az angoloknak. A két csapat játékosai a politikailag Keletre és Nyugatra osztott Európában csak hírből ismerték egymást. Az angol közönség a hazai csapat fölényes győzelmét várta. Ám a nézők még el sem helyezkedtek, amikor Hidegkuti már az első percben betalált az ellenfél hálójába.
Jackie Sewell, az angolok első góljának szerzője így emlékezett vissza a mérkőzésre: "Az emberek azt hitték, mi fogunk nyerni, de emlékezetes leckét kaptunk azon a napon. Nem játszottunk rosszul, de a magyarok egyszerűen fantasztikusak voltak. A legjobb csapat volt, amelyet valaha életemben futballozni láttam." A százezres közönség némán követte a mérkőzés alakulását. A legendás angol sportszerűséget dicséri, hogy gyakran tapsolták meg csatáraink ragyogó megoldásait.
A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-tól A magyar labdarúgás napjaként ünnepeli november 25-ét.
Végül a pályára lépő magyar csapat névsora: Grosics Gyula - Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály - Bozsik József , Zakariás József - Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán.
Góllövőink: Hidegkuti (3), Puskás (2) és Bozsik.
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv.
 

MTVA – Sajtó- és fotóarchívum



November 25. – Szent Katalin alexandriai szűz, keresztény vértanú ünnepe.

Katalin Gaius Valerius Maximinus császár idejében (270-313) élt. A róla szóló írások szerint előkelő családban született az egyiptomi Alexandriában. Műveltségével kitűnt kortársai közül, tanulmányai során ismerte meg Jézus életét. A legendák szerint akkor tért keresztény hitre, amikor egy látomásában Szűz Mária jelent meg, karján a Kisdeddel. Ellenszegült a császár parancsának, keresztényként nem akart részt venni a bálványok tiszteletére rendezett áldozatokon. A császár elé lépve keresztet vetett, tanúságot tett arról, hogy Jézus Krisztust követi, mert a filozófusok és a költők műveinek tanulmányozása során fölismerte e világ bölcsességének hiábavalóságát. A lány elmarasztalta az uralkodót zsarnokságáért. A császár nem tudott válaszolni Katalin érveire. Megbízott ötven tudóst, hogy térítsék vissza a rómaiak hitére, ám a bölcs férfiak hiába próbálkoztak: Katalin oly következetesen védelmezte hitét, hogy érvei meggyőzték őket, és mind az ötvenen keresztényekké lettek. A császár mindannyiukat máglyára küldte. Katalinnak megkegyelmezett volna, mert megtetszett neki. A lány azonban visszautasította az uralkodót, aki megkorbácsoltatta, és börtönbe záratta. A császár felesége kíváncsiságból felkereste Katalint a tömlöcben. A lány őt és a katonákat is megtérítette. Halálra ítélték. Vastüskés keréken halt volna kínhalált, de a kerék darabokra tört, a vasszögek lehullottak róla. Végül lefejezték 307-ben. A legenda szerint testéből vér helyett tejszerű folyadék ömlött. Testét a monda szerint angyalok vitték fel a Sínai-hegyre, több mint húsznapi járásra, és ott kegyelettel eltemették. Később kolostort és templomot építettek emlékére. Emléknapja november 25-ére került.
A középkorban nagyon bensőségesen tisztelték szüzességéért és bölcsességéért. Mivel hitét hatásosan védte, a teológusok, filozófusok és ügyvédek védőszentje lett. A párizsi Sorbonne egyetem pecsétjébe is őt vésették. Így a középkori főiskolák, könyvtárak, tanárok és tanulók, szónokok és később a nyomdászok védőszentjükként tisztelték. A legenda szerint utolsó imádságában a betegeknek, haldoklóknak is segítséget ígért, ezért a késő középkorban gyakran jelenik meg a kórházak patrónájaként. Mivel a börtönben szó nélkül tűrte a kínzásokat, a foglyok is hozzá folyamodtak szabadulásért. A kerékgyártók szintén segítségül hívták, mert a kínzására szerkesztett késes kerekek összetörtek. A házasságra készülő fiatal lányok is őt kérlelték, hogy jó vőlegényre találjanak. Katalint a tizennégy segítő szent közé sorolták.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése