2013. november 30., szombat

Temerin: A magyar közösség Szerbiában – Bozóki Antal könyvének bemutatója


Az eseményen jelen voltak a börtönből minap szabadult "új temerini fiúk"

Temerin: A magyar közösség Szerbiában - Bozóki Antal könyvének bemutatója
Budapest után most Temerinben is bemutatták Bozóki Antal, ügyvéd, az újvidéki székhelyű Árgus Egyesület elnökének A magyar közösség Szerbiában című hiánypótló könyvét, amely áttekintést nyújt a vajdasági magyarság aktuális helyzetéről, a kisebbségvédelemről, a szerbiai jogszabályokról, illetve ezek gyakorlati megvalósulásról, majd levetítették az “új temerini fiúkról" készült Áldozatból bűnös című Strasbourgban debütált dokumentumfilmet, amely a fiúk drámai helyzetét dolgozza fel megrázó szülői vallomásokkal. A dokumentumfilmben mélyrehatóan elemzik a délvidéki magyar kisebbséget ért támadásokat: veréseket, sír- és műemlékrongálásokat. Az alkotás középpontjában a 2012. október 20-án történt temerini verekedés szerepel.
A Gaudi-Nagy Tamás, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője által vezetett tegnap esti rendezvényen jelen volt dr. Plank Zoltán, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom elnöke, illetve Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke, a közönség körében viszont ott ültek a csütörtökön szabadlábra helyezett fiúk közül néhányan. Őket 2012. október 22-e óta tartottak előzetes letartóztatásban súlyos etnikai jellegű bűncselekmény gyanújával a szabadkai börtönben.
Mint Bálint István újságíró bevezetőjében elmondta, Bozóki könyve nem csak bemutatja a jogszabályokat, hanem kimutatja azt is, hogy Szerbiának legelőször saját törvényeivel kell összehangolást végeznie, és csak ezt követően jöhet az európai törvényekkel való egységesítés, hiszen ellentmondások, ellentétek vannak a törvények között, és ebből kifolyólag a legfőbb probléma a törvények végrehajtása. A szerző ezt a végrehajtást, összehangolást követi nyomon és figyeli – mondta az újságíró.
Nagyon sok munka és sok évi tapasztalat eredménye ez a könyv, amely Bozóki Antal elmondása szerint áttekintése a vajdasági magyarság aktuális helyzetének:
– A szerkezet háromlépcsős. Legelőször kifejtem azt, hogy mit látnak elő a nemzetközi jogszabályok az adott területen, ezt követően kitérek arra, hogy milyen rendelkezéseket tartalmaznak a szerbiai és vajdasági jogszabályok, a harmadik lépcső viszont az, hogy mindezek a szabályok hogyan valósulnak meg a gyakorlati életben. Szerbiában nem a jogszabályok sokaságával és minőségével van gond, hanem elsősorban azoknak gyakorlati alkalmazásával. Vajdaságban nincsen egyetlen olyan tudományos intézmény sem, amely tudományos módszerekkel foglalkozna a kisebbségi kérdésekkel. Fontos az,hogy hogyan látja az Európai Unió a kisebbségek helyzetét a Vajdaságban, mert ha Szerbia bekerül az EU-ba, utána már senki sem fog ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, hiszen az EU-nak az az álláspontja, hogy a kisebbségi kérdés a tagállamok belső ügye. Most van az az alkalom, hogy megtárgyaljuk, és próbáljuk valamilyen módon megoldani azokat a kérdéseket, amelyek javítanák a kisebbségek helyzetét. Strasbourgba kétszer is azért mentem el, mert tudomásom van arról, hogy az európai intézményeket nem tájékoztatták kellőképpen arról, hogy milyen itt a kisebbségek helyzete. Valaki nem végzi a munkáját. A szerbiai és tartományi magyar képviselők véleményem szerint azért vannak ott, hogy a vajdasági magyarok érdekeit valamilyen módon képviseljék, rámutassanak azokra a kérdésekre, amelyeket meg kell oldani – hangsúlyozta Bozóki.
A hét temerini fiú szabadlábra helyezése kapcsán a következőket mondta: - Sajnos ezzel a dolog nem fejeződött be, nagyobb ünneplésre most nincsen különösebb okunk. A bíróság viszont valamilyen módon befejezi, aminek többféle módozata lehetséges. Az egyik az, hogy megtartják a főtárgyalást, minek után a bíróság meghozza az ítéletet, illetve az is lehetséges, hogy valaki, valakik vagy mindenki ellen az ügyész visszavonja a vádat, amiben én személy szerint nem nagyon reménykedem. Türelmesen, nyugodtan kell végigcsinálni – tette hozzá az ügyvéd.
Koperec Nándor, a börtönből szabadult egyik fiú édesapjának elmondása szerint váratlanul érte őket a hír, nagyon örülnek, hogy ismét otthon lehet a fiuk. - Az elmúlt egy év kimerített bennünket, mid fizikailag, mind pszichikailag, de anyagilag is – mondta az édesapa.
Gaudi-Nagy Tamás, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének delegáltja kifejtette, összmunka eredménye a fiúk kiszabadulása: Strasbourgban az Európa Tanácsban október első hetében, most viszont a múlt héten az Európa Parlamentben került sor egy nagy akciósorozatra. Több tucat képviselővel beszéltünk, nyílt fórumon elmondtuk, tüntettünk, Nikolić szerb elnöknek is átadtuk az anyagot. Ebben közreműködött a főkonzulátus, a magyar nagykövetség, tehát egy összmunka eredménye – hangsúlyozta a politikus.
Ádám Csilla
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/16381/Temerin-A-magyar-kozosseg-Szerbiaban-Bozoki-Antal-konyvenek-bemutatoja.html, 2013. november 30. [7:25]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése