2018. március 26., hétfő

A délvidéki magyar általános iskolások ezentúl nem kirándulhatnak majd Magyarországra

Szeptembertől csak Szerbiába és a Boszniai Szerb Köztársaságba lehet osztálykirándulásokat szervezni, és ezek az utak a jövőben olcsóbbak lesznek – jelentette be Vesna Nedeljković.

A Pannon RTV a belgrádi közszolgálati televízióra hivatkozva azt írja, hogy az Oktatási Minisztérium illetékese arról beszélt, hogy a kirándulásokat továbbra is a 2010-ben elfogadott szabályzat alapján szervezik majd, de már készül az új tiltó és korlátozó rendelet, amely a következő iskolaévtől lesz hatályos.
Ebben pontosan meg lesz határozva a diákok kora szerint, hogy Szerbia melyik részére utazhatnak, és ott milyen helyeken szállhatnak meg. Ez az intézkedés egyesek szerint akár a korrupció lehetőségeit is megnyitja, hiszen ezzel a minisztérium akár a neki kedves turisztikai szolgáltatásokat kínáló vállalkozásokat tudja előnybe hozni.
Nedeljković hozzátette,
az új szabályzat szerint a hetedikes és a nyolcadikos diákok a Boszniai Szerb Köztársaságba is elutazhatnak. A változtatások célja, hogy a diákok először a saját országukat ismerjék és szeressék meg,
ezért majd csak az érettségi kiránduláson lehet külföldre utazni – húzta alá Vesna Nedeljković.
Kimondható, hogy a tervezett intézkedés diszkriminálja és súlyosan sérti az összes szerbiai nemzeti kisebbséget, így a délvidéki magyarságot, illetve a magyar általános iskolásokat is. 
Szerbia szerte nagy számban tanulnak olyan diákok, akik valamely nemzeti kisebbség tagjai. Délvidéken például 8 olyan általános iskola működik, ahol kizárólag magyar tannyelvű osztályokban tanulnak. Ezeknek a gyerekeknek ezentúl nem lesz lehetőségük megnézniük a Feszty-körképet Ópusztaszeren, vagy megcsodálni a Hősök Terét Budapesten, ellenben megnézhetik a Banja Luka-i várat vagy a Virágházban Titó sírját. 
Emlékeztetőül, Szerbia köztársasági oktatási államtitkárát Vicsek Annamáriának hívják, míg a tartományi oktatási titkárságot Nyilas Mihály vezeti. Pásztor István pártjának politikusai tehát most
a saját szavazóik érdekeit képviselve fel kell emelniük a szavukat és tiltakozni,
azonban a VMSZ szervilis viselkedését és politikai gyávaságát ismerve ez semmit sem jelent.
Ki kell emelni, hogy ugyan Magyarországon is létezik hasonló program, amely támogatja, hogy az általános iskolák hetedik, illetve a középiskolások harmadik osztályosai magyarok által is lakott határon túli területeket látogassanak meg állami támogatásból. Azonban a szerbiaival ellentétben ez inkább csak egy lehetőség mintsem korlátozó szabályozás, ami jól mutatja, hogy Szerbiában egy átgondolatlan és sok esetben kisebbségellenes kirándulási szabályozást készítettek elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése