2018. március 5., hétfő

Hivatalosan is szerb-magyar vegyes párt lett a VMSZ

Minek neveznéd azt a kisebbségi pártot, amely a többségi néphez tartozó képviselőt indít? Azt a pártot, amely a magyar kisebbséget hivatott képviselni, de az ország fővárosában delegált képviselőjük nem beszél magyarul?

 
A Vajdasági Magyar Szövetségnek a tegnapi belgrádi választások után egy képviselője lesz a városi képviselő tanácsban. A VMSZ fővárosi szervezetének elnöke, Nebojša Marjanović a koalíciós megállapodás alapján 43. helyen szerepelt az „Aleksandar Vučić – mert szeretjük Belgrádot” nevű választási listán, amely tegnap több mint 60 képviselői helyet szerzett meg.
A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi képviselője így saját pártjának nevével is ellent mondva, se nem vajdasági, de még nem is magyar. 
Ez nem az első eset, amikor a VMSZ elhagyja saját nemzeti mivoltát, hiszen már a korábbi választások idején szerb nyelven is kampányoltak, több óriásplakátjuk csak szerb nyelven jelent meg, szerb nemzeti színeket választottak a kampányban, sőt a VMSZ egy parlamenti képviselői helyet a Délvidéken kívüli, zömében Közép-Szerbiából beérkezett szavazatoknak köszönhet.
A Kárpát-medencében láttunk már hasonlót, így például a Bugár Béla vezette felvidéki Híd-Most esetében, amelyet a magyar kisebbségi politikai kánonból épp ezen szlovák-magyar vegyespártisága miatt zárt ki Orbán Viktor, és kormányának nemzetpolitikája.
Mostantól már a VMSZ-t sem lehet magyar kisebbségi párnak nevezni, hiszen 2018 március 4-étől fogva Pásztor István és pártja is hivatalosan szerb-magyar keverékpárttá vált. 
Kép: Pannon RTV
http://delhir.info/2018/03/05/hivatalosan-szerb-magyar-vegyes-part-lett-vmsz/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése