2018. március 15., csütörtök

Nem lehetnek rendőrök a kettős állampolgárságú magyarok Szabadkán, Topolyán és Kishegyesen?

Az újvidéki közszolgálati rádió és televízió honlapjának szerb nyelvű tudósítása arról számolt be, hogy a szerbiai Belügyminisztérium 2019-ben bővíteni szeretné az állományt, ezért 20 új rendőrt alkalmaznak majd a szabadkai, topolyai és kishegyesi rendőr állomásokon.

Ennyi fiatal nyer majd felvételt ebből a térségből a kamanci (kamenicai) rendőriskolába. Az egyenruhát viselni hajlandók és a rendőri hivatás után vágyakozók jelentkezési feltételei között szerepel, hogy 25 évtől fiatalabb legyen, legalább négyéves középiskolai végzettséggel rendelkezzen. A közszolgálati médiaház szerint azonban kizáró ok, ha büntetett előéletű, vagy ha rendelkezik kettős állampolgársággal.
A DélHír megnézte a Belügyminisztérium vonatkozó pályázati felhívását és megnyugtatóan tapasztaltuk, hogy
a hivatalos szövegben nem szerepel a kettős állampolgárságra vonatkozó tiltás.
Nem úgy, mint abban a hét hónappal ezelőtti esetben, amelyről szintén a portálunk számolt be, amikor is a Belügyminisztérium 100 tűzoltói munkahely betöltésére írt ki pályázatot, többek között Zenta, Ada, Bácskossuthfalva, Kishegyes vagy épp Magyarkanizsa állományába. Azonban a pályázati feltételek között akkor is szerepelt, hogy a jelentkező nem lehet kettős állampolgár.
 


Portálunk akkor, az eset kapcsán megkereste a magyar külügyminisztériumot, illetve a Vajdasági Magyar Szövetséget is. Majd néhány nappal később a cikkünkre reagálva lépéseket tett Pásztor István pártja, akik megkeresték a minisztériumot, ahol megváltoztatták a pályázat szövegét.
Nagyon reméljük, hogy a mostani eset hátterében valójában véletlenül elkövetett újságírói tévedés történt, vagy csak helytelen információkkal látták el a közszolgálati médiaház munkatársát, és nem a tűzoltói munkahelyekhez hasonló esettel állunk szemben. Éppen ezért arra kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben Önöket vagy ismerősüket érte már diszkrimináció vagy elutasítás munkavállalóként a versenyszférában vagy a belügyi ágon, akkor írják meg azt kommentárban vagy a szerk@delhir.rs címre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése