2018. május 3., csütörtök

Nemzetközi sajtószabadság napja

„Szerbiában szörnyű az újságírók helyzete”



Az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlése május 3-át a Nemzetközi sajtószabadság napjává nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és hogy emlékeztesse a kormányzatokat a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására.

A sajtószabadság napja kapcsán a Szerbiai Újságírók Szakszervezete közleményt adott ki, amelyben társadalmi párbeszédet sürgetnek.
Az RTV összefoglalója szerint a szakszervezet egy kollektív szerződés kidolgozását szorgalmazza, melynek révén a médiában dolgozók munkajogi védelemben részesülnének.
A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete és a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet holnapra is meghirdette az Öt perc harsány csend nevű akciót.
Arra szólították fel az elektronikus médiumokat, hogy öt perccel dél előtt kapcsolják le a hangot és sötétítsék el a képernyőket.
Ezzel ismét figyelmeztetnék a nyilvánosságot és az illetékes intézményeket arra, hogy Szerbiában szörnyű az újságírók és a tájékoztatási eszközöknél dolgozók helyzete.
A közleményt aláíró személyek követelik az újságírók elleni támadások, illetve gyilkosságok hétterének kivizsgálását is.(RTV nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése