2018. május 3., csütörtök

Szobrot emelnek I. Péter királynak


A városi képviselő-testület keretében működő művelődésügyi tanács tavaly úgy döntött, hogy a városban szobrot állítanak I. Péter szerb királynak az emlékére. Kikérték az Urbanizam és a Műemlékvédő Intézet szakembereinek véleményét arról, hogy az emlékmű mekkora legyen, hogyan nézzen ki, és hogy pontosan hova helyezzék el.


A Köztársaság tér, lovas szobor nélkül (Dávid Csilla felvétele)

A 021.rs most beszámol arról, hogy a szobormű a Köztársaság téren kap majd helyet, az illetékes városi igazgatóság már kiírta az öntvény elkészítésére a pályázatot. A terv szerint a királyszobor elkészítésére 12 millió dinárt (plusz adó) irányoznak elő a városi költségvetésben. Elkészítőjének bronzból ki kell majd öntenie a szobrot, el kell hoznia Újvidékre, meg kell építenie a márvány talpazatot, és fel kell állítania a darabot. A szobrot Zoran Ivanović akadémiai szobrászművész fogja megtervezni, illetve agyagból megformázni. A 10 méter magas, cirill betűs szöveggel kirakott, a püspöki palotára néző alkotásnak november 22-éig a helyére kell kerülnie. Az önkormányzat ezzel a paranccsal világos üzenetet küld arról, hogy mekkora jelentőséget tanúsít az 1918. november 25-ei eseményeknek, amikor is Vajdaságot Szerbiához csatolták.
A szoborállítási javaslat a Vajdasági Múzeum, a Városi Múzeum a Matica srpska, a Történelmi Levéltár és a Városi Könyvtár igazgatóitól származott. A városi tanács még 1938-ban döntött arról, hogy ennek a királynak szobrot kell emelni, de a második világháború utáni hatalom értelemszerűen nem foglalkozott különösképpen ezzel a királyi korszakból datáló döntéssel.
szb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése