2021. június 23., szerda

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére!

Pártgyűlés a Magyar Szóban

 

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére,
mert a rétes magyon jó, katonának az való.
Magyar népdal

„Kihelyezett kollégiumi ülést” tartottak május 26-án a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tisztségviselői Pásztor István pártelnök vezetésével a Magyar Szó Kft újvidéki székházában – írja az azonos nevű (párt)lap.[1]
Az eseményről készült tudósítás két részletre is rávilágít, amelyeket nem lehet/szabad elhallgatni, de amelyekkel – ismereteim szerint – egyáltalán nem foglalkozott a délvidéki/vajdasági magyar sajtó.

Az első: A tudósításból (azt is) megtudtuk, hogy „a VMSZ tisztségviselői kéthetente tartanak kollégiumi ülést, melyen megvitatják a vajdasági magyar intézményeket illető kérdéseket”.[2]
Nyilvános elismerése/beismerése ez annak, hogy a VMSZ közvetlenül be(le)avatkozik a vajdasági/délvidéki magyar intézmények – és nem csak a felsoroltak – életébe, felügyeli, irányítja azokat.
Elképesztő, hogy 2021-ben egy napilap székházában párgyűlést tartanak! Erre még a Szerb Haladó Párt (SZHP/SNS) és Orbán Viktor Fidesze sem vetemedett!

Az ülésen a Magyar Szónak, a Forum Nyomdának és a Forum Könyvkiadó Intézetnek „a működését, terveit ismerték”.[3]
Valójában ez azt jelenti, hogy a felsorolt intézmények vezetői, a korábbi egypártrendszer gyakorlatával összhangban, jelentés tettek a VMSZ elnökének, vagyis főnöküknek, akinek egyébként a kinevezésüket/tisztségüket is köszönhetik.
Ezeknek az intézményeknek – és, sajnos, nem csak a felsoroltaknak – semmilyen önállóságuk nincsen, a „nagyfőnök” támogatása, beleegyezése nélkül éppen semmiről nem dönthetnek, ami ellentétben van az piacgazdaság és a vállalati önállóság összes elvével. Egyébként búcsút inthetnének a munkahelyüknek (is)!

Ökrész Rozália, a lapkiadó igazgatója, Pásztor István pártelnök,
vélhetően a nyomda képviselője és Varjú Márta, a lap főszerkesztője

A másik, hogy a lovas Pásztor látogatása nyomán tudomás szereztünk „a székházat illető újabb elképzelésekről” is.
– Megszépült a Magyar Szó székháza az elmúlt időszakban, kívül-belül jelentős felújítási munkálatokat hajtottak végre az újvidéki épületen, új felszerelést, berendezést kapott a szerkesztőség és a vállalatban működő szolgálatok. A fejlesztésnek azonban ezzel még koránt sincs vége: hamarosan kiköltözik az újvidéki székházból a nyomda, további átalakítási munkálatok következnek, s ezeknek köszönhetően teljesen új arculatot nyer a következő egy-két évben a létesítmény földszintje – és nemcsak arculatot, új tartalmakat is. Kialakítják a magyar iskoláskor előtti intézményt, a gyerekek számára elengedhetetlennek számító tartalmakkal, udvarral, játszótérrel, terasszal. A bölcsőde és óvoda mellett új közösségi teret hoznak létre, konferenciatermet nyitnak. Megalapítják a sajtó- és nyomdamúzeumot is, de átalakítják az épület már meglévő helyiségeit is. Alapos munkálatok következnek tehát hamarosan ismét, az épület tatarozása, átalakítása folytatódik. A végső cél egy olyan vajdasági magyar térnek a kialakítása Újvidék központjában, ahova bárki betérhet, ha a művészetek, az újságírás, az irodalom iránt érdeklődik. Nem kizárólag magyarok, mindenki, aki a magyar kultúrával kíván kapcsolatrendszert kialakítani – írja a tudósításban.[4]
A beruházások részleteit Erdődi Edvina (1988, Zenta), a vállalat igazgatóhelyettese, a projektumok koordinátora, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) alelnöke, a VMSZ oszlopos tagja ismertette.[5]

Az idézett szövegből kiviláglik: a székházból „hamarosan kiköltözik a nyomda”, kialakítanak ott egy „magyar iskoláskor előtti intézményt” („bölcsődét és óvodát”), „új közösségi teret hoznak létre, konferenciatermet nyitnak”, továbbá „megalapítják a sajtó- és nyomdamúzeumot is”.
A valamikori Forum nyomda más helyre való költöztetése már a kilencvenes években időszerű volt. A háborús évtized miatt erre nem kerülhetett sor. A kérdés csupán az, hogy a felszabaduló termeket, mintegy „1200 négyzetméternyi terület”,[6] milyen tartalommal kellene észszerűen és gazdaságosan is hasznosítani?
A felsorolásból is jól látszik, olyan tervezett beruházásokról van/lenne szó – feltehetően ismét csak magyarországi pénzekből – amelyek nem a termelést, a jövedelemszerzést szolgálják, amelyeket állandóan inkább valamiféle adományokból/pályázatokból kell majd fenntartani. A magyar nyelvű bölcsőde és óvoda fenntartása, például, nem a mindenkori hatalom kötelezettsége lenne?

Az írásból nem derül ki, hogy ezekkel a tervekkel kapcsolatosan készültek-e valamiféle gazdasági indokoltsági és fenntarthatósági felmérések, elaborátumok? Félő, hogy nem. Kérdés az is, hogy Erdődi Edvina, jogászként, aki eddig jobbára „az ifjúsági képzés, bál és egyéb megmozdulás”,[7] „etno tábor”[8] és „jogászkonferenciák szervezőjeként”[9] vált ismertté, elégé felkészült-e egy ilyen befektetési feladatra? Az MNT alelnökeként sem igen hallatta a hangját. De hát, kit érdekel ez, ha a VMSZ/Pásztor támogatja!

BOZÓKI Antal
Torda, 2021. június 23.

__________
[1] v-ár: Végre nem a túlélésért folyik a harc
Magyar Szó, 2021. május 27. 1. és 4., vagy https://www.magyarszo.rs/hu/4626/kozelet/243356/
[2] Uo.
[3] Uo.
[4] Uo. 
[6] Lásd az 1-es jegyzetet.
[7] Erdődi Edvina, az 5-ös jegyzetben.
[8] Uo.
[9] Uo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése