2021. június 9., szerda

„Ennek a rendszernek mennie kell”

 Huszonnyolc szervezet összefogásával megalakult az Akció - Nyitott Polgári Platform


A hétvégén Belgrádban megalakult az Akció – Nyitott Polgári Platform, amelyet egyelőre 28 politikai párt, polgári csoportosulás, egyesület, civil szervezet alkot, Szerbia összesen hatvan különböző településéről. A Zöld megállapodás Szerbiáért platform köré csoportosuló szervezetek között ott van a Magyar Mozgalom is. Az alulról szerveződő kezdeményezés és annak lehetőségei kapcsán Sövény Ferenccel, a Magyar Mozgalom elnökével és Mengyán Pletikosić Ildikóval, a Magyar Mozgalom tagjával, környezetvédelmi, civil aktivistával beszélgettünk.

Az Együtt Szerbiáért elnöke Nebojša Zelenović volt az Akció platform megalakításának kezdeményezője is, annak megalakulásánál pedig hangsúlyozta, hogy ezek a szervezetek ugyanazon célok megvalósításáért küzdenek: a környezet védelméért, az élhető környezetért, a szociális igazságosságért és az emberi jogokért. A platform megalakításáról szóló megállapodást jelzésértékkel a környezetvédelem világnapján, június 5-én írták alá Belgrádban a Dorćol Platzon. A rendezvényen jelen volt az Európai Zöld Párt elnöke és az Európai Parlament tagja, Thomas Waitz is.

Sövény Ferenc

— Igyekeztünk követni az elmúlt időszakban az ellenzéki téren történő mozgásokat, ami nem egy könnyű feladat, hiszen maga a hatalmi struktúra is folyamatos bizonytalanságban tartja még a saját pártját is. Párhuzamosan folytattunk tárgyalásokat az ellenzéki tömörülésekkel, és az elmúlt időszakban a Nebojša Zelenović általi szerveződéssel egy korrekt viszony tudtunk kialakítani. A szerveződéssel egy alapvetően zöld, de a demokratikus elveket szem előtt tartó programot raktunk össze, közösen – magyarázza Sövény Ferenc, az MM elnöke.

Az új szerveződésnek három fő alappillére van:

– Szerbia jövője egyértelműen az Európai Unióban van, az országnak nyugat felé kell elköteleződnie,

– a politikában új emberekre, új arcokra van szükség, akik visszaállíthatják az emberek demokráciába fektetett bizalmát,

– Szerbiának a lehető legrövidebb időn belül túl kell lépnie a Koszovó problémán, egészséges viszonyt kialakítva a szomszédos országokkal.

— Egy kifejezetten alulról építkező szervezetről van szó, új emberekkel, új arcokkal. A Šabacon eddig elért eredmények kicsiben jó képet mutatnak, ha hasonló gondolkodás jellemezné a szerbiai politikai színteret, biztosan pozitív irányba vinné el azt. Szavazásokat tartottak, aktívabban igyekeztek bevonni a társadalom szélesebb rétegeit a döntéshozatalba. A Magyar Mozgalom számára is fontos előrelépés lenne, ha ez megvalósulhatna. Ebben a polgári mozgalomban úgy néz ki, hogy van ilyen potenciál. A szervezet legnagyobb része a helyi környezetvédelmi aktivistákra támaszkodik, a magyarok lakta területeken pedig ez egy hiánypótló szerveződés, hiszen most már Vajdaságba is beszivárognak a környezetre káros beruházások – vegyük csak például a Palicsi és Ludasi-tó körüli kőolajfúrásokat, amelyek engedélyek nélkül, hatástanulmányok készítése nélkül zajlanak.

Sövény a Szabad Magyar Szó kérdésére, miszerint lát-e arra esélyt, hogy ez az alulról építkező szerveződés esetleg ellenzékként elinduljon a soron következő választásokon a következőket mondta:

— Komoly esélyt látok rá. Komoly szándék is van, amennyiben nem alakul ki még több ellenzéki pártot tömörítő megmozdulás, akkor nagy esély van rá, hogy ebből egy választásokon részt vevő szerveződés jöjjön létre – mondta Sövény.

Mengyán Pletikosić Ildikó szerint esélyt kell adni minden olyan kezdeményezésnek, ahol az emberek kicsit új megközelítésben  próbálnak szembeszállni ezzel a tarthatatlan rendszerrel.

Mengyán Pletikosić Ildikó

— Ennek a rendszernek mindenképpen mennie kell. Nem tudjuk, hogy ez hogy fog megtörténni, de az biztos, hogy a jelenlegi rendszer egy megsemmisülés felé tart. Ilyen helyzetben, amikor egyáltalán semmilyen természetes gazdasági alapokon nem áll az ország gazdasága, bűnszervezetek lepték el az országot és azok működtetik, ennek véget kell vetni. Ebben a társulásban azért látok lehetőséget, mert valóban alulról építkező és olyan emberek fognak össze, akik fontosnak tartják azt, hogy egy élhető környezet legyen az ország, nem pedig egy 21. századi gyarmat. Továbbá a szervezet nyitott arra is, hogy még szélesebb összefogásnak adjon teret. Új próbálkozások kellenek, mert évek óta egy helyben toporog az ellenzék. A másik dolog, hogy itt Vajdaságban pillanatnyilag nincs az az energia, az a szembenálló képesség a rendszerrel szemben, amivel változást lehet elérni. Szerbiában sokkal jobb a helyzet, Belgrádban is ellenállnak sok helyen és a Stara Planinán is vannak kisebb sikerek. A Rio Tintoval szemben is van egy óriási ellenállás, és azzal, hogy csaltakozunk ehhez, abban reménykedünk, hogy új energiát tudunk hozni ide Vajdaságba is, és hogy változásokat érjünk el – mondta Mengyán.

Tómó Margaréta 

https://szabadmagyarszo.com/2021/06/08/ennek-a-rendszernek-mennie-kell/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése