2021. június 12., szombat

Véget vetni a megfélemlítésnek!

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló (243.)


Május 29. – június 12.
Véget vetni a megfélemlítésének!
A DélHír május 29-én közölte, hogy „ismét megrongálták a szőregi helységnévtáblát”.[1]
Ezt megelőzően, május 14-én, festették le Szőreg (Sirig) magyar településnévtábláját.[2]
– A soviniszta támadássorozatnak, amely a magyar helységnévtáblák ellen irányul, több mint egy tucatnyi áldozata volt az elmúlt fél év alatt – írta a portál.[3]

A soviniszták korábbi rongálásai Délvidéken (Fotó: DélHír)

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (május 14-én) a legerélyesebben elítélte Szőreg települését jelző táblák rongálást és a magyar feliratok átfestését. Nem így a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ).
A VMDK követelte, hogy Pásztor István, a VMSZ, valamint a tartományi képviselőház elnöke, és Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke „ítéljék el ezt és a hasonló vandál cselekedeteket, amelyek az utóbbi időben ismét elterjedtek Vajdaság szerte”.[4]
A párt egyúttal a rendőrséget és az ügyészséget is felszólította, hogy kerítsék kézre az elkövetőket és példás büntetésben részesítsék őket.
– Vessünk véget a rongálásnak! Vessünk véget közösségünk megfélemlítésének! – olvasható a párt sajtóközleményében.[5]

Talán már mondani sem kell, sem Pásztor, de (a radikálisból lett haladó) Igor Mirović a mai napig nem hallatta a hangját az ügyben, pedig a tartományi vezetők hivatalbeli kötelezettsége lenne, hogy elítéljék a nemzeti kisebbségek jogait ért sérelmeket és az etnikai viszonyokat rontó, a nemzeti kisebbségek megfélemlítésére irányuló cselekményeket! A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) is mélyen hallgat erről – a Hajnal Jenő által folytatott struccpolitika szellemében.
Ismereteim szerint, az elkövetők sem lettek meg. Bizonyára az illetékes igazságügyi szervek sem törték magunkat túlságosan, hogy megtalálják ezeket.

 
Június 1.
Hajnal Jenő & Co. kirándult
Négy közép-bánáti településre látogatott a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) küldöttsége, Hajnal Jenő elnök, Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) elnöke, valamint  az elmaradhatatlan Lulić Emil, a testület hivatalvezetője összetételben.
– A körút célja az volt, hogy találkozzanak az ott lakókkal, a közép-bánsági emberekkel, hogy megtekintsék a magyarság értékeit, megismerkedjenek gondjaikkal, amelyek ebben a nehéz időszakban előkerültek, és amennyire lehetséges segítséget nyújtsanak, tovább építve a partneri viszonyt a településeken működő egyesületekkel – közölte a Vajdaság Ma délvidéki hírportál.[6]

Az MNT küldöttsége Tordán
Így nézni ki egy tornaterem? A valamikor falugyűlések helye.
(Fotó: Az MNT Facebook-oldala)


A vendégek először „a töröktopolyai Mária-kegyhelyhez látogattak”, ahol „elbeszélgettek egy szabadtéri oltár felállításról”.[7]
Tordán „az MNT küldöttsége megtekintette a felújítás alatt levő Civil Központ épületét”.[8] Megállapították, hogy „a helybeli iskolában évek óta a tornaterem okoz problémát”, de „egy panelépülettel ez megoldható”.[9] (Ezért szükségtelen volt Tordára utazni, hiszen Hajnal Jenő május 17-én, a falunap alkalmából járt Tordán,[10] ahol egyébként is térül-fordul – leginkább az ünnepségek alkalmából –, tehát ismernie kellene a falu problémáit. Ha viszont nem ismeri, akkor meg az baj.)
Tamásfalván a „művelődési egyesület székhelyének, valamint a falu tájházának a felújításáról”[11] volt szó. A helybelik „azt szeretnék, ha a templom harangjait újraöntenék”[12] és „azon fáradoznak hogy a templom előtti trafóállomást, amely csak csúfítja a központot, áthelyezzék máshová”.[13]
Magyarittabén „először az óvodában jártak, ahol anyaországi támogatásnak köszönhetően az épület külső homlokzata újult meg, de belső felújítások is lesznek”. – A művelődési otthon szépsége, tisztasága, megújultsága elámította a küldöttség tagjait, a magyarországi kormány támogatásával az MNT a fűtést tudta megvalósítani, és most kezdődött el a színpad felújítása is Magyarittabén – olvasható a látogatásról készült tudósításokban.[14]

A Magyar Szó nevű pártújság tudósítója az MNT „küldöttségének” látogatásáról Jelentős beruházások Közép-Bánátban[15] címmel írt a lap első oldalán.
A látogatásról készült írásokból kiderül azonban, hogy
magyarországi pénzekből folyamatban lévő, vagy még csak tervezett beruházásokról van szó. Egyetlen egy sem szerbiai pénzekből valósul (majd) meg!
A beruházások vallási, művelődési és oktatási jellegűek. Nem a foglalkoztatás növelésére, a gazdaság területén, a termelés érdekében történik, ami (esetleg) csökkentené a lakosság elvándorlását, a szülőföldjén való maradását. Ezekből a „jelentős beruházásokból” egyetlen egy új munkahely nem fog nyílni!
Ez nem azt jelenti, hogy ezek a beruházások esetleg nem lennének szükségesek, csak éppen más időben és a szerbiai költségvetésből! Ezt is azonban minden egyes esetben indokoltsági tanulmánynak is meg kellene előzni.
Nem világos, például, és az írásokból sem derül ki, hogy Töröktopolyán miért a legfontosabb probléma a szabadtéri oltár felállítása? Tamásfalván miért kell újraönteni a templom harangjait? A trafóállomást áthelyezni azért, mivel „csak csúfítja a központot”? Ezt nem látták, amikor építették? Nem a villanygazdasági közvállalattal kellene ezt rendezni?
 
Tordán még „2009. május 16-án, a falunap alkalmából, nagy ünnepség keretében az iskola udvarában elhelyezték ‘az épülő tornaterem alapkövét’ (amit időközben benőtt a fű)”.[16] Utóbb  talán még két alkalommal elhelyezték a tornaterem alapkövét, magas egyházi személyek meg is szentelték, mégsem lett belőle semmi. Mint ahogy – az MNT 2011. április 5-ei határozata ellenére – az iskola önállósulásából sem. Hogyan lehetséges, hogy az iskolának ennyi év után se nincsen megfelelő tornaterme? A helyi vezetők (és az iskola igazgatója is) bezzeg ma is ugyanazok!
Időközben a faluban a gyermekek is annyira megfogyatkoztak, hogy egyáltalán kérdéses, meddig fog még az iskola megmaradni? A említett (most már) panel tornatermet miért nem lehet eddig is a tartományi költségvetésből felállítani? Pedig a Vajdasági Magyar Szövetség kádere az oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár!
Arról nem olvastam még, hogy az MNT elnöke méltóztatott volna foglalkozni azzal a problémával – ha már a faluban járt –, hogy Tordán, például, miért nem valósult meg a Tartományi Polgári Jogvédő 2015. évi ajánlása, miszerint Bégaszentgyörgy községben „a jövőben – a megüresedett munkahelyek betöltésekkor figyelembe kell venni, hogy a foglalkoztatottak beszéljék a magyar nyelvet” is.[17] Milyenek a lakosok életkörülményei ezekben a közép-bánáti falvakban, hogyan érvényesül az anyanyelv hivatalos használata a közigazgatásban? Megvalósul-e a részarányos foglalkoztatás?

Hajnal Jenőnek és csapatának úgy látszik a legfontosabb feladata, hogy magyarországi pénzeket ígérjen építkezésekre, felújításokra, stb. Ahelyett, hogy a szükséges befektetéseket a szerbiai hatóságoknál eszközölné ki! Ehhez azonban már bátorság is kellene. Könnyebb az anyaországi adófizetők pénzeit osztogatni! Elvégre, ez is a választási propaganda céljait szolgálja!
Mi haszon is lett, tehát, ebből a közép-bánáti látogatásból: Hajnal Jenő és csapata – közpénzekből – kirándult!

BOZÓKI Antal
Torda, 2021. június 12.

[1] Nem férnek a bőrükbe: Ismét megrongálták a szőregi helységnévtáblát
https://delhir.info/2021/05/29/nem-fernek-a-borukbe-ismet-megrongaltak-a-szoregi-helysegnevtablat/
[2] Lefestették Szőreg magyar településnévtábláját
https://delhir.info/2021/05/14/lefestettek-szoreg-magyar-telepulesnevtablajat/
[3] Az 1-es alatti írás.
[4] Szőregen lefestették a helységnévtábla magyar feliratát
https://szabadmagyarszo.com/2021/05/14/szoregen-lefestettek-a-helysegnevtabla-magyar-feliratat/
[5] Uo.
[6] Kónya-Kovács Otília: Közép-bánáti körúton járt az MNT küldöttsége
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/26607/Kozep-banati-koruton-jart-az-MNT-kuldottsege.html, 2021. június 2. 20:35
[7] K.I.: Jelentős beruházások Közép-Bánátban. Magyar S, 2021. június 2. 1.
[8] Uo.
[9] Uo.
[10] Közel-kép - Templombúcsú és falunap Tordán
https://www.youtube.com/watch?v=RFl1NEQh4b4, 2021. június 2.
[11] Uo.
[12] Lásd a 6-os alatti írást.
[13] Uo.
[14] Uo.
[15] Lásd a 7-es alatt.
[16] Bővebben lásd a Mikor önállósodik a tordai és a magyarittabéi iskola? c. írásom. https://www.vajma.info/cikk/tukor/4258/Mikor-onallosodik-a-tordai-es-a-magyarittabei-iskola-.html, 2011. július 16. 21:30
[17] Izveštaj Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za 2015. godinu [A Tartományi Polgári Jogvédő – Ombudsman 2015. évi jelentése] http://www.ombudsmanapv.org/riv/index.php/dokumenti/godisnji-izvestaj/1768-godisnji-izvestaj-2015.html, 35-40.
Lásd még a MEGTŰRT INTÉZMÉNY c. írásomat http://bozokiantal.blogspot.com/2016/06/megturt-intezmeny.html, 2016. június 17.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése