2021. június 19., szombat

Limáni lecke Szerbiai sajtószemle (2021. június 11-17.)

Újvidék Limán városrészei (pontosabban az 1-es, 2-es és 3-as) a helyi önszerveződés mintapéldája lett a helyi közösségek tanácsainak megválasztása kapcsán, ugyanis a Szerb Haladó Párt (SNS) által támogatott jelölteket – a sokkal jelentősebb választásokról már ismert módszerek mellett – helyi civilek, pártonkívüliek győzték le. Mihal Ramač, a Danas napilap egykori főszerkesztője a lapban megjelent jegyzetében leszögezte, a „független Dávidok harca a romlott Góliáttal úgy végződött, ahogyan a Könyvben!”.

– A Limánok Vajdaság fővárosának a legbalaševićesebb részei. Itt sokkal kevesebbet néznek RTS-et és Pinkeket mint a város más részein. A Danast az ottani újságosbódékban nem rejtik bulvárlapok alá.

A Limánokon nincsenek villák és kastélyok fekete terepjárókkal, kamerákkal, jakuzzikkal és olyan zongorákkal, amelyeket csak a vendégeknek mutogatnak. A Limánokon nem szuperemberek élnek. Egyszerű újvidékiek élnek itt. Tisztességes középosztály. Ha a lakásban van zongora, azon legalább három generáció játszik.

És hogy tudták a független limániak legyőzni a nagy hatalmasokat, akiket a helyszínen még Szerbia Első Testvére is biztatott? Pénz nélkül győztek. Plakátok nélkül, fenyegetés nélkül. Kávé és vitaminok nélkül, amelyeket az SNS házalói hordtak lakásról lakásra. Bátorsággal és tisztességgel győztek.

Bátorság kell ahhoz, hogy szembe szállj Ratko Mladić imádóival azokban a napokban, amikor életfogytiglanira ítélték. Bátornak kell lenni akkor, amikor az SNS tagjai listákkal járják a házakat, és tudatják, hogy mindenki fel van írva a listára, aki anno sípolt és verte a lábasokat.

Tisztességesnek kell lenni, mert a szomszédok és az ismerősök a piacon és a kávézókban nem hisznek a tolvajoknak. A limániak ismerik egymást. Van, aki még az óvodából, van, akik a középiskolából, az egyetemről – gólyaként, végzős hallgatóként, kollégaként, emeritusként. Vannak, akik a piacról, a parkból, az Egészségház várójából.

A független jelöltekre kizárólag a rokon, kolléga, szomszéd vagy barát ajánlására szavaztak. És láss csodát, a függetlenek legyőzik a hatalmon lévő párttól függőeket. Nem csoda. A pöcegödör telítődött és elkerülhetetlen volt, hogy megrepedjen.

AV és az SNS megtiltotta, hogy a közvélemény tudomást szerezzen a választásokról. Csak a saját harcosait értesítette. A Telep, Újtelep, Heréskert és Pétervárad lakosainak többsége nem is tudott a június 13-án megszervezett szavazásról. A limániak igen. A tudás még a legőrültebb dáhikat is legyőzi.

A Limán I, II és III a múlt héten egy nagyszerű ingyenes leckét adott a polgártársaiknak és Szerbia minden lakosának. Képesek vagyunk rá! – írja Mihal Ramač.

Eredetiben itt.

[...]

Vígi Zoltán  

https://szabadmagyarszo.com/2021/06/18/limani-lecke/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése