2024. július 25., csütörtök

Az Európai Bizottság nem sok előrehaladást lát a jogállamiság magyarországi helyzetében

A Szabad Európa honlapja

2024. július 25.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Alapvetően nem lát változást a magyar térfélen az ez évi jogállamisági jelentés
Az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésében nagyjában és egészében megismételte a magyar kormányhoz intézett előző évi ajánlásait, miután a korábbiaknak nem sok foganatjuk volt. A jelentésből világosan kiderül, hogy a reformok és a pénzügyi ösztönzők dacára még az igazságszolgáltatás terén is számos nyitott kérdés vár megoldásra.

Kormányközeli nyertesek, átláthatatlan tenderek, használhatatlan egészségügyi fejlesztések
A belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára márciusban tartott egy meglepően kritikus hangvételű előadást a Semmelweis Egyetemen. Takács Péter itt egyebek mellett kórházbezárásokról, kapacitáscsökkentésről és rosszul sikerült informatikai fejlesztésekről beszélt. Utóbbiak esetében több, közpénzből, illetve EU-s milliárdokból fejlesztett rendszert kifejezetten használhatatlannak nevezett. A Szabad Európa két újságírója annak járt utána, mennyibe is kerültek ezek fejlesztések és kik szállították le a kifogásolható programokat. Egyikük, Keller-Alánt Ákos osztotta meg tapasztalatait podcastunkban.

Nem buktak bele az akkugyárépítésbe a polgármesterek
Akkumulátor-nagyhatalom leszünk! – hirdette meg Orbán Viktor két éve, és ezzel ez lett az elmúlt évek egyik legfontosabb közéleti vitatémája. Miután kiderült, hogy ezek a gyárak súlyos környezetterhelést jelentenek, hogy alapvetően változtatják meg az ott élők környezetét, tiltakozások indultak. Sokan arra számítottak, hogy ezek hatással lesznek az önkormányzati választási eredményekre.

KSH: 652 ezer forint volt májusban a bruttó átlagkereset
Ez 14,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó kereset mediánértéke 525.100, míg a nettóé 363.900 forint volt; ami 16,9, illetve 17,2 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában volt. A 652 ezer forint jól hangzik, de a számok a kiugróan jól keresők miatt ilyen magasak, a dolgozók háromnegyede kevesebbet visz haza az átlagkeresetnél.

Ismét a Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó cégekkel szerződött a Diákhitel Központ
Ezúttal 174 millió forintra szerződtek a New Land Mediával és a Lounge Designnal. Korábban Magyar Péter vezette a Diákhitel Központ Zrt.-t. A Partizánnak adott interjúban februárban beszélt arról, hogy többszörösen túlárazott szerződéseket kellett kötnie a két céggel.

Oroszország jövője: szakértők elemzése Vlagyimir Putyin lehetséges utódairól
Hogyan és mikor érhet véget Vlagyimir Putyin orosz elnök 25 éve tartó uralma, és ki veheti át a helyét? Ezeket a kérdéseket tette fel a Szabad Európa orosz oknyomozó csoportja több tucatnyi Oroszország-szakértőnek világszerte, akik összesen harmincnégy lehetséges utódot neveztek meg.

Ukrán külügyminiszter: Oroszország nem áll készen arra, hogy jóhiszeműen tárgyaljon a békéről
Ukrajna továbbra is készen áll a béketárgyalásokra, amennyiben Oroszország bizonyítja, hogy maga is hajlandó jóhiszemű egyeztetésre, de egyelőre ennek nem látni semmi jelét a Kreml részéről – közölte Dmitro Kuleba Kínában.
 
Amit még tudni érdemes
Jöhet az újabb pénzmegvonás, az Európai Bizottság a szuverenitásvédelmi törvény miatt függeszthet fel Magyarországnak járó támogatást (Népszava)
A brüsszeli testület vizsgálja a lehetőséget.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése