2024. július 27., szombat

Faluszégyenítő hirdetőtáblák

Tordán nincs hol tisztességes körülmények között még hirdetni se!

Így kell kinéznie egy hirdetőtáblának? (Fotók: privát)

A három fotón látható hirdetőtábla a bánsági Torda, főleg magyarok lakta szórványfalu központjában áll.
Ezek a táblák is jól mutatják, hogy a közigazgatásilag 1960 óta Begaszentgyörgy [Žitište] községhez tartozó, valamikor önálló, gazdag, „nagy múltú, szorgalmas emberek által lakott”[1], minden tekintetben példát mutató település a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tagjai által való hosszú évek óta tartó irányítása alatt milyen áldatlan helyzetbe jutott.

Torda a legnépesebb talán 1948-ban volt, amikor 4 172 lakos élt itt[2]. Ettől kezdve a lakosok száma – előbb a városokba (főleg Szabadkára és Nagybecskerekre), majd a külföldre távozás, illetve az elhalálozások (melyek száma a születéseknél sokkal nagyobb) miatt folyamatosan csökkent. A 2011. évi népszámláláskor már csak mindössze 1 458 lakosa volt. A 2022-es népszámlálási adatok szerint már csak „1 045 lakosa van”[3]. Ezt az adatot azonban fenntartással kell fogadni, mivel – a demográfusok szerint – azokat a lakosokat is összeírták, akik életvitelszerűen már külföldön élnek, de még nem jelentkeztek ki az eddigi lakcímükről.

A táblákon a falu lakosai és a „vidékiek” (többnyire szerb nyelvű) hirdetéseket próbálnak elhelyezni, amelyekből sok mindenre lehet következtetni a helyi állapotok és az életkörülmények vonatkozásában is. Például abból, hogy milyen szolgáltatásokat hirdetnek, miféle árut kínálnak eladásra, pl.: „9 hold föld eladó”, „asszonyokat keresnek Németországba, konyhai és éttermi munkára”, a föld megmunkálásához szükséges eszközök eladók, bodzavirágot vesznek, stb. A nemzeti kisebbségpolitikát is illusztrálják.

A falu lakosságát szégyenítő, lepusztult, az időjárás szeszélyeinek is kitett táblák a központban, a legforgalmasabb helyen, a Helyi Közösség épülete előtt állnak, ahol a falugazdász[4] irodája is helyet kapott és a piac is van.

A helyi tanács tagjait[5] és az épületben dolgozókat (ha még maradtak ilyenek), valamint az oda nyugdíjasként bejárogató Dobai János túl sok éve „polgármestert” – , aki érdemtelenül még a Magyar Nemzeti Tanácsnak is tagja lett – azonban úgy látszik, nem zavarja, hogy a lakosságnak nincs hol tisztességes körülmények között még hirdetni se! A számítógépek világában mi még itt tartunk! Miért?

Mit lehet elvárni az olyan vezetőségtől, amelyik még a hirdetőtáblákat sem képes rendben tartani? Pedig azok a falu tükrei.

BOZÓKI Antal
__________
[1] Kedves Látogató! Köszönti Önt Torda. http://www.torda.rs/mesnazajednica.html
[2] Torda. https://sr.wikipedia.org/wiki/
[3] Dobai János: Év végi köszöntő. Tordai Újság, 2023. december (113. szám) 3.
[4] VASZ falugazdász iroda - TORDA - TÖRÖKBECSE. https://www.facebook.com/groups/688019151562914/
[5] HELYI KÖZÖSSÉG TANÁCSÁNAK ÖSSZETÉTELE (2021-2025).
http://www.torda.rs/mesnazajednica.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése