2024. július 22., hétfő

Elemző: Orbán Viktor alábecsülhette az EU-s reakciókat, példátlanul széles front épült fel vele szemben

A Szabad Európa honlapja

2024. július 22.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Hegedűs Dániel: Ezekben a hetekben kiderül, hogy Orbán leáll-e, vagy tovább provokál
A külpolitikai elemző szerint az elmúlt két hét eseményei korábban soha nem látott mértékű tagállami frontot építettek fel Orbán Viktorral szemben, aki alábecsülhette az európai uniós reakciókat. Magyar Péter külpolitikája egyelőre zavaros, többször is kibeszélt az Európai Néppárt közös irányvonalából.

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől, Kamala Harrist ajánlja maga helyett
Az amerikai elnök bejelentette, hogy kiszáll a 2024-es választási kampányból, miután a pártján belül is egyre többen szólították erre fel, aggódva a győzelmi esélyei miatt. Joe Biden Kamala Harrist nevezte meg utódjának a demokraták elnökjelöltjeként.

A visszalépéssel Kamala Harris alelnök került a reflektorfénybe, így ő lehet az első színes bőrű nő, akit az egyik nagy amerikai párt elnöknek jelöl. Erre ő a legesélyesebb jelenleg, bár sok minden bizonytalan, és más indulók is felbukkanhatnak még.

Nem az áramfogyasztási rekord, hanem a kezelési módja az igazán meglepő
A júliusi kánikula nemcsak a nyári áramfogyasztási csúcsot írta felül kétszer az utóbbi napokban, hanem a korábban ilyen esetekben használatos kezelési módszereket is. Noha az nem most vált egyértelművé, hogy merre lenne az előre, de továbbra sem abba az irányba haladunk.

Lakner Zoltán: Orbán Viktor negatív viszonyítási pont lett az Európai Unióban
Orbán Viktor olyan helyzetbe kormányozta magát, amelyben az az Ursula von der Leyen mögötti széles koalíció összetartó ereje, hogy a magyar miniszterelnökkel szemben határozzák meg magukat – közölte Lakner Zoltán. Az Elemzőben beszélünk az EU-elnökségről, Orbán Viktor körutazásáról és Magyar Péter szavazási stratégiájáról is.

Az Európai Külügyi Szolgálat főtitkára eközben ugyancsak Orbán Viktort bírálta az egyesült államokbeli Aspenben rendezett biztonságpolitikai fórumon, sajnálatosnak nevezve a magyar kormányfő legutóbbi amerikai útja során hozott döntéseit.

Így tekerte ujja köré Ursula von der Leyen a parlamenti többséget
Amikor öt évvel ezelőtt felbukkant szinte az ismeretlenség homályából, nem volt ember, aki fogadott volna arra, hogy tíz évet fog lehúzni az Európai Bizottság fejeként. Ursula von der Leyen az első nő a brüsszeli testület élén, s 1958 óta csupán a negyedik elnök, aki duplázhat. Előtte ez csak honfitársának, Walter Hallsteinnek, a legendás francia Jacques Delors-nak és a sokak által már elfelejtett portugál José Manuel Barrosónak sikerült.

Trendi lett a madárvédelem – Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője
Mi az oka annak, hogy az utóbbi bő tíz évben nyaranta kétezer tonnával több szúnyog, bögöly, légy és egyéb rovar keseríti meg az életünket? Miért lett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a világ egyik legjobban és legbeágyazottabban működő civil szervezete? Kik azok a ritkaságvadászok? Szelfi Orbán Zoltánnal, a szervezet szóvivőjével.

Tovább növekedett az Orbán-birodalom Alcsúton
Alcsútdobozon ezúttal az arborétum és a golfpálya szomszédságában vett 8,6 hektár (nagyjából 86 ezer négyzetméter) földet id. Orbán Győző. A miniszterelnök édesapja 20,25 millió forintot fizetett a június végén szerzett területért. Ugyanaz volt az eladó, mint több korábbi földszerzésénél.

A szerb atomenergia-program is geopolitikai vetélkedés tárgya lehet Kína, Oroszország és a Nyugat között
Az energetikai diverzifikáció és az orosz kőolajfüggőség enyhítése érdekében Szerbia szakítani kíván több évtizedes politikájával, amely tiltja az atomerőművek építését az országban.

Nem szűnő fájdalom egy évtizeddel a maláj utasszállító lelövése után
Tíz évvel a Malaysia Airlines MH17-es járatának lezuhanása után Oroszország ukrajnai háborúja még nagyobb területen tombol, további áldozatokat követelve és egyre erősebben aláásva a nemzetközi rendet. A küzdelem az igazságért folytatódik, de a veszteség fájdalma „olyasmi, amin soha nem lehet túllépni”.
 
Amit még tudni érdemes
A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat (G7)
Szijjártó Péter az elmúlt években tucatnyi helyen egyeztetett különböző gázipari együttműködésekről. Az orosz gáz nagy részét már akkor is ki lehetne váltani, ha ezeknek a lebeszélt ügyleteknek csak a fele megvalósulna. Kivéve persze, ha a magyar fél valamiért ragaszkodik a Gazpromhoz, ez esetben viszont erősen kérdéses, mit kezdünk ennyi gázzal.

Földönfutókon spórol az Orbán-kormány, az ukrán menekültek háromnegyede veszítheti el a lakhatási támogatást (Népszava)
Az ok egy hamarosan életbe lépő rendelet.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése