2024. július 29., hétfő

Gombnyomók: Deli helyett Vicsek

 Tíz év késésben: maradi, hátrahúzó és nacionalista politika szolgálatában

A demokrácia védelme fontosabb minden tisztségnél.
Joseph (Joe) Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke
 
Orosz Ildikó moderátor, Vicsek Annamária és Illés Boglárka
a palicsi Nyárhangolón (Fotó: Kiss Natália)


– Nagy megtiszteltetés, hogy az Európai Parlamentben (EP) ott lehetek, amikor a frakció megalakul és megkezdi a működését. Az elmúlt időszakban, amikor Deli Andor volt a vajdasági magyar közösség képviselője az EP-ben, akkor az utóbbi időszakban a FIDESZ–KDNP-nek a képviselői működtek. Most sokkal több lesz a lehetőség operatívan témákat is felvetni, témákkal is foglalkozni. Nagyobb súlya van a képviselőségnek akkor, ha a frakció része lehet – emelte ki Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, EP-képviselő a palicsi Nyárhangoló Fesztivál közéleti-politikai beszélgetésén július 12-én. Várhatóan a Deli Andor által vitt közlekedési szakbizottság mellett a kultúrával és az oktatással is foglalkozik majd – mondta a Magyar Szó cikke szerint[1].
Az Európai Parlament július 19-i ülésén – a július 8-án alakult Patrióták Európáért [PfE or Patriots] frakció Fideszes tagjaként[2] – Vicsek bekerült az EP Kulturális és Oktatási Bizottságába (CULT), valamint a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságába (TRAN)[3].

Arról, hogy Vicsek mindezekhez a témákhoz mennyire ért, meggyőződhettünk az itteni sokéves Véemeszes államtitkári tevékenysége során. A brüsszeli ottléte bizonyára semmilyen hasznára nem lesz a vajdasági magyar közösségnek, csakúgy, mint Deli Andor 10 éves EP képviselősége. A Nesze semmi, fogd meg jól típusú semmitmondó, VMSZ-demagóg beszédjével legalább itthon nem izgatja a közvéleményt.
Július 19-én rablógyilkosság áldozata lett otthonában egy 74 éves péterrévei magyar asszony[4]. Az ugyancsak péterrévei Szabó Attila Kiss Igornak, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezeti elnökének a bejegyzését – miszerint „az Óbecse községi polgárok jólétével csak a VMSZ foglalkozik”[5] – azzal cáfolta, hogy „Deli Andor migrációellenes politikusként 10 év alatt (és mintegy 400 ezer eurónyi fizetés után) sem szólalt fel egyszer sem, vagy tett az ellen, amiért a szülőfalujában száz szám telepítik a koszovói muszlim cigányokat”[6].
Szabó Attila reagálását csak annyival lehet pontosítani, hogy egy EP-képviselő éves jövedelme elérheti a 170 ezer eurót is, ami azt jelenti, hogy Deli a 10 év alatt akár 1 millió 700 ezer eurót is kereshetett a Fidesz és a Vajdasági Magyar Szövetség (nem a vajdasági magyar közösség!) képviseletéért, vagyis a gombnyomogatásért! A szintén péterrévei Deli hogyan tud most polgártársai szemébe nézni?!

Szerbia esetleges EU-s tagságával kapcsolatosan Vicsek a Nyárhangoló Fesztiválon elmondta, „tudja milyen háttérmunka folyik annak érdekében, hogy egy kicsit előrébb mozduljunk. És amikor ezt nem méltányolják, és amikor ezt a rengeteg munkát (?? – B.A.) nem látják meg, nem értik, akkor persze, hogy az ember egy kicsit ideges meg szkeptikus, meg azt hiszi, hogy most hülyének néznek bennünket, holott mi mindenben teljesítünk, meg amit csak kérnek (?? – B.A.). Van egy olyan vicces mondás, hogy mindig hiányzik egy papír… hát ez az EU-val most kb. így néz ki – mondta az VRTV Híradójában[7].
Vicsek a Nyárhangolón – saját véleménye nem lévén – iskolásan el ismételte a Fidesz és a VMSZ propaganda által terjesztett álláspontot, miszerint az EU akadályozza Szerbia tagfelvételét, azzal, hogy „mindig hiányzik egy papír”. Arról viszont egy szót nem mondott, hogy 2014 óta – amikor a Szerb Haladó Párt (SNS) került hatalomra – Szerbia miért nem teljesítette legalább részben az uniós tagfelvételi követelményeket. Mit tett Vicsek annak érdekében, hogy Szerbia teljesítse a kisebbségeket is nagyon is érintő EU-s követelményeket? Semmit!

A Danas belgrádi napilap által a témában megkérdezettek egyetértettek abban, hogy „habár Peter Stano uniós szóvivő nyilatkozatának, miszerint az EU-ban nincsen helye azoknak, akik tagadják, hogy népirtás történt Srebrenicában, nincsen jogi hatása, Aleksandar Vučić rezsimje (amelyben Vicsek Annamária 2016-tól 2024-ig államtitkár volt – B.A.) a gyűlöletterjesztéssel és állandó relativizálással gondoskodik arról, hogy Szerbia ne kerüljön be az Európai Unióba”[8].
Szégyen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországa egyike annak a 19 országnak, amelyek az Egyesült Nemzetetek Szervezetének Közgyűlésén ellenezte a Srebrenicáról szóló határozatot, amit május 23-án – Szerbia elnökének heves ellenkezése ellenére (habár Szerbiát a rezolúció nem is említi) elfogadtak[9].

Vesna Pešić szociológus és volt nagykövet a Danasnak elmondta, „Peter Stano nyilatkozatának nincsen jogi érvénye„ és hozzátette, hogy „az EU-ból ilyen nyilatkozat azért hangzott el, mert Vučić nem engedélyezi Szerbia belépését az unióba”[10].
– Vučićnak az alkotmány szerint korlátoznia kellene a saját önkényuralmát, valamint létrehoznia a joguralmat, a sajtószabadságot, az emberi- és munkásjogokat, valamint a szabad választásokat, ha komoly szándéka lenne Szerbiát bevezetni az EU-ba – emelte ki Pešić[11].

– A Szerb Haladó Pártnak (SNS) – amelyiknek 2014 óta a Vajdasági Magyar Szövetség a stratégiai partnere (B.A.) – soha nem is volt érdeke, hogy Szerbia csatlakozzon az Európai Unióhoz, függetlenül attól, hogy ez számunkra hatalmas gazdasági veszteséget és hátráltatást jelent, mivel a tisztségviselők nagy többségének komoly következményeket kellene viselnie egy rendezett igazságügyi rendszerben – mondta Natan Albahari, a Szabad Polgárok Mozgalmának (PSG) a tagja a Danasnak[12].
Albahari szerint „a hatalmon lévő nacionalisták alapvető politikája éppen a szomszédos népek iránti gyűlölet terjesztése és az elkövetett bűncselekmények tagadása, mert a hatalom tudja, ez hozza számára a legtöbb szavazatot, függetlenül attól, hogy ezzel rombolja a társadalmat” [13].
– Hogy Szerbia az EU tagja legyen, annak előfeltétele a SNS-rezsim leváltása, komoly kormány alakítása, amelyik alapos elkötelezettséget mutatna az összes (csatlakozási – B.A.) fejezetből eredő feltételek és a reformok felgyorsítása iránt – szögezte le Albahari[14].

Vicsek Annamária – Deli Andorhoz hasonlóan – jó példája annak, hogy pártalapon, megmérettetés nélkül, milyen magas tisztségekbe és milyen hatalmas vagyonokhoz lehet jutni – elég hozzá a semmitmondás, a papagájként elismételt pártszólam, Deli lakájos, Vicsek háziasszonyos hajlongása. Mekkora káderek! Miféle népképviselők!
A pénzért mindkét gombnyomogató Pásztor István elhunyt VMSZ elnök (és fia, Bálint, aki az apja „kitaposott útján”[15] halad), illetve Orbán Viktor autokrata és az ugyancsak önkényúr Aleksandar Vučić maradi, hátrahúzó és nacionalista politikája mellett kötelezte el magát, közben elárulják a vajdasági magyar közösséget. Elég csak azt említeni, hogy az utóbbi 11 évben 70 ezerrel lettünk kevesebben!
Tisztában van-e Vicsek (és Deli) azzal, hogy az EP-képviselőség nem csak anyagi javakkal és privilégiumokkal, hanem a közösség iránti felelősséggel is jár? Azzal, hogy végül mindenkinek el kell számolnia a tetteivel, cselekedeteivel? Önmaga és a közösség előtt is.
BOZÓKI Antal


[1] mh: A szülőföldön maradás fontos kérdés. Magyar Szó, 2024. július 12. 1.,5., és/vagy https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.311675/A-szulofoldon-maradas-fontos-kerdes, 2024. július 13. 15:17
[2]Biró Réka: Megalakult a Patrióták Európáért pártcsoport. https://magyarnemzet.hu/kulfold/2024/07/megalakult-a-patriotak-europaert-partcsoport, 2024. 07. 08. 14:53
[3] (y-A) Vicsek Annamária a kulturális és közlekedési bizottságban. Magyar Szó, 2024. július 20. 3.
[4] Péterréve: Egy 74 éves magyar nőt meggyilkoltak otthonában a cigányok. https://delhir.info/2024/07/19/peterreve-egy-74-eves-magyar-not-meggyilkoltak-otthonaban-a-ciganyok/, 2024.július 19. 17:34
Lásd még kábé: Rendőrállomást Péterrévén! Magyar Szó, 2024. július 25. 5., és/vagy https://www.magyarszo.rs/vajdasag/obecse/a.312243/Rendorallomast-Peterreven, 2024. július 25. 13:45
[5] Tőke János: Érdek-kép-viselet.
https://szmsz.press/2024/07/27/erdek-kep-viselet/Érdek-kép-viselet
[6] Tőke János: Érdek-kép-viselet.
https://szmsz.press/2024/07/27/erdek-kep-viselet/Érdek-kép-viselet
[7] (RTV) Beszélgetés az európai perspektíváról a Nyárhangoló Fesztiválon.
https://rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/besz%C3%A9lget%C3%A9s-az-eur%C3%B3pai-perspekt%C3%ADv%C3%A1r%C3%B3l-a-ny%C3%A1rhangol%C3%B3-fesztiv%C3%A1lon_1554450.html,
2024. július 13. 17.17
[8] Mladen Ilić: Vena Pešić: Vučić je taj, koji zaustavlja evropski put Srbije [Vučić az, aki megállítja Szerbia európai útját]. Danas, 2024. július 12. 5
[9] Lásd az 5-ös alatti írást.
[10] Ilić, a 6-os jegyzetben.
[11] Uo.
[12] Uo.
[13] Uo.
[14] Uo.
[15] Pesevszki Evelyn: Kitaposott út, új elnök, saját arcél.
https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.305246/Kitaposott-ut-uj-elnok-sajat-arcel, 2024. március 9. 8:30

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése