2024. július 31., szerda

Szakértő: Nem a Kreml közvetlen utasítására, hanem saját érdekeikből terjesztenek álhíreket a fősodorbeli politikusok

 A Szabad Európa honlapja

2024. július 31.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Krekó Péter: Nem Moszkva, inkább a helyi politikusok dezinformálják a választókat
Hasonló álhírek terjedtek mind a huszonthét európai uniós tagországban az EP-választási kampányban. A háború, a klímaváltozás és a migráció mindenhol táptalaja a dezinformációnak. Milyen hasonlóságok és milyen különbségek mutatkoznak Magyarország és a többi tagállam között? – erről is beszélgettünk Krekó Péterrel, a Political Capital igazgatójával a Dezinformáció hatalma mostani adásában.

Nyomott egy satuféket a magyar gazdaság
Nem talál magára a magyar gazdaság, egy kisebb emelkedés után ismét visszaesett a teljesítménye az idei második negyedévben. Az ipar gyengélkedik, Európából sem érkeznek jó hírek, a lakosság óvatos, alig költ, a cégek pedig elhalasztják a beruházásaikat. Elemzők szerint a kormány gazdaságpolitikájának kiszámíthatatlansága mindenkit tartalékolásra ösztönöz.

Elemző: Belpolitikai célja lehet a határon túli magyaroknak ígért családtámogatásnak
A Fidesznek olyan mértékű a támogatottsága a határon túli magyarok körében, hogy az nem indokolná a családtámogatás kiterjesztését, ugyanakkor itthon felerősítheti az ellenzők hangját, ami összezárja a kormánypárti tábort, és a kérdés pedig úgy osztja meg a választókat, hogy az kedvezhet a Fidesznek – mondta Mikecz Dániel politológus.

Kisgazda puccskísérlet Rogán Antal és Magyar Péter megidézésével
Miért jelent meg egy kisgazdagyűlésen Magyar Péter testőre? És a Fideszhez köthető Fradi Security tagjai? Egy – régebben rendszeres – kisgazda puccs véletlen szereplői voltak, vagy nagypolitikai háttere is lehet a pomázi magánlakásban történt hőzöngésnek? Nyilatkozni senki sem akar.

Európai Néppárt: Orosz kémeknek nyitja ki az EU kapuját az új magyar szabályozás
Manfred Weber, a jobbközép pártcsalád elnöke arra kérte az Európai Unió vezetőit, hogy minél előbb hozzanak ellenintézkedéseket a schengeni övezet védelme érdekében, miután az új magyar szabályok lehetővé teszik, hogy orosz állampolgárok átvilágítás nélkül érkezzenek a közösség területére.

Az ukrán Lukoil-tilalomra szlovák gázolajblokk lehet a válasz
Amennyiben a következő napokban nem rendeződik az orosz olaj ukrajnai tranzitja, a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító leállítja a gázolajkivitelt Ukrajnába – figyelmeztetett Robert Fico szlovák miniszterelnök.

Újabb 1,7 milliárd dolláros biztonsági támogatást jelentett be Ukrajnának az Egyesült Államok
Az Egyesült Államok két újabb támogatási csomagot jelentett be Ukrajna részére összesen mintegy 1,7 milliárd dollár értékben.

Eközben az orosz hadsereg ismét az ukrajnai Donyecket és Herszont lőtte, s a támadások ezúttal is civil áldozatokat követeltek.

Venezuelában egyre terjednek a tüntetések, az ellenzék szerint szavazatokat semmisítettek meg az elnökválasztáson
Nicolás Maduro venezuelai elnök ellenfelei és támogatói is tüntetéseket szerveztek. Egyre terjednek a tiltakozások és az összecsapások, miután a hétvégi választásokon a szocialista politikust hirdették ki győztesnek, jóllehet saját állítása szerint az ellenzék aratott elsöprő győzelmet.
 
Amit még tudni érdemes
Távoli, olcsó földek ára alapján végeztek értékbecslést a BYD-gyár területének kisajátításához (Átlátszó)
Pert indítottak a gazdák a kormányhivatal által rendelt szakvéleménnyel szemben, mert szerintük irreálisan alacsony összeget adna a szegedi önkormányzat a földjeikért.

Orbán ismét megemelte a miniszteri fizetéseket, van, aki már 6,3 milliót keres (24.hu)
Az eddig ötmillió forintot kereső Lantos Csaba és Nagy Márton fizetése 27 százalékkal, 6,3 millió forint fölé nőtt, a többi miniszternek be kellett érnie a tavalyi átlagbéremeléshez illeszkedő 14 százaléknyi növekedéssel és bő 3,5 milliós járandósággal.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése