2011. szeptember 26., hétfő

Vandalizmus a Petőfiben: A rendőrség nyomoz, keresi a tetteseket és az indítékot

Ismeretlen tettesek a hét végén betörtek az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központba és súlyosan megrongálták az épület nagytermét. Összetörték a zongorát és a rádiót, a csillárokat székekkel zúzták szét, a balkonról ledobálták a virágcserepeket, az ajtókon betörték az üveget, az emlékfolyosón felállított Petőfi mellszobrot pedig virágcserepekkel dobálták meg...
„Példátlan vandalizmus ez, ami a Petőfi művelődési központ 80 éves fennállása során sohasem történt meg. Nem tudjuk pontosan, mikor és milyen indítékkal követték el a vandál cselekedetet. Feltételezzük, hogy a betörés és rombolás szombaton éjjel történhetett, de csak ma reggel vettük észre. Azonnal értesítettük a rendőrséget”, jelentette ki portálunknak Bátori József, a művelődési központ titkára.
Az újvidéki rendőrség és az ügyeletes vizsgálóbíró ma reggel elvégezte a Petőfiben a helyszínelést. Stevan Krstić, a rendőrfőnök helyettese, aki Újvidék polgármesterével, Igor Pavličićtyal járt a helyszínen, azt mondta az újságíróknak, hogy a rendőrség mindent meg fog tenni, hogy mielőbb kézrekerítse a tetteseket.
„Itt mindent felforgattak és súlyosan megrongáltak, de ahogyan értesültem, semmit nem vittek el. Jelenleg nem világos számunkra, hogy milyen indítékkal követték el a rombolást, de bízom abban, hogy a tettesek gyorsan kézre kerülnek és akkor megtudjuk, mi motiválhatta az elkövetőket” – mondta Krstić.
A vandál cselekedetet elítélték a köztársasági és a tartományi jogvédők helyettesei is Goran Bašić és Vukašinović Éva, akik ma ugyancsak a helyszínen jártak (a képen).
„Valóban szörnyű az, ami itt történt. Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ebben az esetben, de minden más esetben is lényeges az elkövetők mielőbbi kézrekerítése és annak kivizsgálása, hogy mi volt az, ami ilyen cselekedetre késztette a tetteseket. A vandalizmusban soha nincs logika, de úgy gondolom, hogy az utóbbi időben gyakrabban történnek ilyen cselekedetek, s el kell gondolkodni azon is, hogy miért”, jegyezte meg Vukašinović asszony.
Ezzel szemben a köztársasági jogvédő helyettese úgy értékelte, hogy nemcsak az utóbbi időben és nemcsak Újvidéken történnek ilyen sajnálatos incidensek.
„Ez ami itt a hétvégén a Petőfiben történt, sajnos más vajdasági városokban is megtörtént az utóbbi években. Emlékeztetni szeretnék például arra, ami Jabukán történt, vagy a szabadkai és zombori incidensekre, nem is tudom hirtelen felsorolni őket. Tényleg nagyon fontos megállapítani, hogy milyen indítékkal történnek ezek az incidensek. Ha csak duhajkodásról van szó, úgy gondolom kisebb a baj, mint abban az esetben, amikor a háttérben a gyűlölet áll”, mondta Bašić, aki felszólította az illetékes szerveket, hogy mielőbb találják meg és büntessék meg az elkövetőket.

Marjanov Erzsébet
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12382/Vandalizmus-a-Petofiben-A-rendorseg-nyomoz--keresi-a-tettesek, 2011. szeptember 26. [17:20]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése