2011. szeptember 29., csütörtök

Temerin, a vajdasági lakmuszpapír

A helyzetet a szenzációhajhászás nem enyhíti

Temerinben a nemzetek közötti feszült viszonyokat rendkívül körültekintően kell megoldani, hogy ne vegyenek olyan irányt, ami a szélsőséges szervezetek malmára hajtja a vizet, véli Dinko Gruhonjić, a Vajdasági Független Újságírók Egyesületének (NDNV) elnöke.
Szavai szerint a médián és a politikusokon áll, hogy a jelenlegi helyzetet ne szenzációhajhászásra és olcsó politikai haszonnszerzésre használják, hiszen egy óvatlan kirohanás olyasmihez vezethet, amit senki sem szeretne.
„Temerin egész Vajdaság lakmuszpapírja, s ami ott történik, nagyon könnyen kiterjedhet az egész tartományra. Az egykori Jugoszlávia háborúiban szerzett sérülések még fájnak, s nem sok kell, hogy a dolgok olyan irányt vegyenek, amit – higgyenek nekem, mint olyan embernek, aki Boszniából származik –, senki sem akar”, mondta az NDNV elnöke.
Gruhonjić felteszi a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy a vizsgálószerveknek nincsenek információik a Temerinban tevékenykedő, szélsőjobboldali szervezetekhez tartozó személyekről, amikor elég végigsétálni a városkán és megtudható minden. „Amikor elmentünk Temerinbe riportot készíteni a napokban történtek kapcsán, pár perc alatt megtudtuk még azoknak a nevét is, akik ezeket a gyerekeket toborozzák, szerb és magyar oldalról egyaránt. Engem csak az érdekel, hogyhogy az illetékesek nem tudnak róluk semmit, amikor az újságírók a helyiekkel folytatott beszélgetések során könnyedén megtudták”, hangsúlyozta Gruhonjić.
Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke is azt mondja, rendkívül körültekintően kell kezelni a temerini helyzetet. Szavai szerint, most higgadtságra és párbeszédre van szükség, a pánikkeltés senkinek sem használ. “Nem szabad pánikot kelteni a polgárok között, mert ez csak súlyosbítja a helyzetet és eltávolodunk a végső céltól, ami nem más, mint hogy Vajdaság minden polgára, nemzeti hovatartozásától függetlenül, biztonságban érezze magát az utcán”, mondta Egeresi.
Az Újvidéki Antifasiszta Akció közleményében viszont azt állítja, a temerini események és a nemzetek közötti viszonyok felajzása a politikai elit választási kampányának kedvez. A gazdasági válság és a tömeges munkanélküliség idején a hatalom számára, azért, hogy elterelje a figyelmet a valós problémákról, jól jön a nemzetek közötti hisztéria, vélik.
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4412/Temerin--a-vajdasagi-lakmuszpapir.html, 2011. szeptember 29. [18:22]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése