2011. szeptember 22., csütörtök

Folytatódnak a leváltások


A NUNS és az NDNV közleménye

Azzal a felszólítással fordult a Szerbiai Független Újságírók Egyesülete (NUNS) és a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete (NDNV) az országos médiastratégia elkészítőihez, hogy szenteljenek különös figyelmet a nemzeti tanácsok szerepének azon médiumok esetében, ahol alapítói jogokkal rendelkeznek. A két egyesület közleményben kéri, hogy a stratégia irányozza elő a kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény olyan irányú módosítását, amely korlátozná e tanácsok önkényességét az érintett médiumokkal kapcsolatos döntéshozatal során. Az NDNV e kérdéskör kapcsán kerekasztal-beszélgetések sorozatát indítja útnak, amelynek során arra kívánnak majd rámutatni, hogy a nemzeti tanácsoknak nemcsak jogaik vannak azon médiumok esetében, amelyeknek alapítói, hanem kötelezettségeik is.
A két egyesület szerint a Pannon RTV igazgatójának (Mihók Rudolfnak – B. A. megj.) a leváltása is azt támasztja alá, hogy a nemzeti tanácsok alapítói szerepkörüket nem demokratikusan értelmezik, ugyanis az NDNV szerint az érvelés éppen annyira megalapozatlan volt, mint a Magyar Szó főszerkesztőjének júniusi leváltása alkalmával.

Magyar Szó, 2011. szeptember 22., 5. o.


Bizalomvesztés


A Pannon RTV-t működtető Pannónia Alap civil szerveződés alapítói közgyűlése 2011. szeptember 17-én döntött Mihók Rudolf felmentéséről és Bodzsoni István kinevezéséről, aki a pályázat lebonyolításáig megbízott igazgatóként vezeti a Pannon RTV-t.
Tévedés ne essék, ugyanarról a Mihók Rudolfról van szó, akit a Tartományi Képviselőház 2001. december 27-én nevezett ki a Magyar Szó (akkor még) Közvállalat megbízott igazgatójává. Az alapítói jogok megszerzése után az Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Mihóknak a Magyar Szó Kft. megbízott igazgatójává való kinevezését folyamatosan („legtovább hat hónapi időszakra”) hosszabbítgatta, aki ezt a tisztséget – a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) hathatós támogatásával is – egészen 2010. március 16-ig töltötte be.
Mihók igazgatói működése alatt történt az 1957-ben alakult Forum Lap- és Könyvkiadó Vállalat, a vajdasági magyarság egyik legjelentősebb kulturális és gazdasági intézményének a teljes leépítése és még a cégjegyzékből (2002. május 23-i dátummal) való törlése is.
A széleskörű gazdasági és kulturális tevékenységű Forumnak a kilencvenes évek elején több mint 1500 dolgozója volt. Jogutódjának, az MNT irányításával „karcsúsított” Magyar Szónak mindössze 298 – vagyis ötször kevesebb – dolgozója maradt, a tevékenysége pedig a lapkiadásra szűkült. Sok száz „Forumos” maradt munka és megélhetési feltétel nélkül, ami tovább serkentette az újvidéki és környező magyarság gazdasági, kulturális és egyéb helyzetének romlását.
A Magyar Szó Kft-ből távozó Mihók „az MNT előtt beterjesztette a 2009-es évi szakmai és pénzügyi beszámolóját. Ebből kiderült, hogy a vállalat vesztesége 20 397 661 dinár.”
Mihók Rudolfot a Pannon RTV alapítójának kuratóriuma 2010. szeptember 14-i kezdettel a Pannon Rádió és Televízió „menedzserének” nevezte ki „A Magyar Szó volt igazgatójára szaktudása miatt esett az alapító választása” – olvasható a kinevezéséről szóló tudósításban. Mihókot – a blogban is olvasható írása szerint – „hat hónappal ezelőtt a VMSZ képviselőjének támogatásával nevezték ki ötéves (!) mandátumra a Pannon RTV élére”. Volt támogatóinak a „bizalma” – úgy tűnik – most megszűnt.
Az MNT „önkényességének korlátozása” – nem csak a tájékoztatás területén – egyébként szükséges és támogatást érdemel.

Újvidék, 2011. szeptember 22.
Bozóki Antal

További információk:
• http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2005/03/24/main.php?l=exyuhu.htm
• http://www.vajma.info/cikk/tukor/291/
• http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/9948/
• http://magyarszo.org/fex.page:2010-08-25_Mihok_Rudolf_a_Pannon_RTV_menedzsere.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése