2011. szeptember 5., hétfő

Négy vajdasági magyar párt és több civil szervezet követeli az MNT elnökének lemondását



Négy vajdasági magyar párt és több civil szervezet nyílt levélben követeli ifj. dr. Korhecz Tamásnak, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének a lemondását a oktatás terén vállat kötelezettségének csak részbeni megvalósulása miatt. Az alábbiakban ismertetjük a szervezetek levelét.


Tisztelt Elnök Úr!
Április 20-án Újvidéken a Kárpátia Alapítvány szervezte fórumon Ön az MNT elnökeként biztosította a jelenlevőket, hogy a Magyar Nemzeti Tanács semmit sem fog tenni az érdekelt szülők és pedagógusok megkérdezése nélkül, és a végsőkig támogatni fogja a magyar nyelvű oktatás ügyét, Újvidéken is. Továbbá hangsúlyozta, hogy mind a 78 vajdasági iskoláért kiáll, melyekben magyar nyelven is folyik az oktatás, függetlenül attól, hogy kiemelt fontosságúak vagy sem.
Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottsága elnökének azonban, vagy nincsenek pontos adatai arról, hogy mely területeken hány iskolában került veszélybe a magyar tagozat (Határok, nélkül, Kossuth Rádió, 2011.08.31.). Láthatóan, ő maga nem folytatott kutatást. Csak azokról a területekről számolt be, ahonnan segítségért fordultak az MNT-hez. Nyilatkozatában azt is említette, hogy az MNT ragaszkodik a legalább 5-ös tanulói létszámú osztályok megmaradásához.
Ígéretével szemben a következő történt: az MNT képviselői nem juthattak hiteles információkhoz, hiszen az MNT ülésén nem tett javaslatot a Tartományi Oktatási Titkárságnak felé a magyar első osztály indítására az újvidéki Nikola Tesla Általános Iskolában. (Magyar Szó, 2011.08.30), így a beiratkozott öt gyermek közül egy szerb tagozatra, a többi más iskolába ment át. Ezeket a szülőket a tanévkezdés előtti napon értesítették a döntésről, ami törvénytelen. Így az újvidéki Nikola Tesla Általános Iskolában idén sem indult magyar első osztály. Szeptember 1-jén pedig Nyugat-bácskában az iskolaigazgatók a minisztérium augusztus utolsó napján küldött rendelete alapján még úgy tudták, hogy Gomboson (I.,II.,III.,VI. osztály) 7,5,7,6 alsó tagozatos létszám, Nemesmiliticsen 6,6,9,3, Zomborban 6,6,7,8, Doroszlón 7,7,4,8, Szilágyin 2,5,5,8 tanulói létszámok mellett nem maradhatnak meg az önálló osztályok. Az iskolák, a szülők és a VMDK kiállásának köszönhetően a tagozatok megmaradtak, Szilágyit kivéve.
Ha minden évben bizonytalanság előzi meg a magyar tagozat indítását, a még eddig kitartott szülők is lemondanak az anyanyelvű oktatásról, annál is inkább, mert csak kis mértékben létezik magyar nyelvű felsőoktatás Vajdaságban. A magyar nyelvű oktatásért az MNT vállalta magára a felelősséget. Ennek azonban csupán részben tett eleget.
Ön valótlanságot állított, amikor kijelentette: „Egyértelműen minden egyes esetben foggal-körömmel ragaszkodni fogunk a tagozatokhoz. Az MNT asszisztenciájával nem fognak becsukni egyetlen egy tagozatot sem” (Vajdaság Ma2011. szeptember 1.).
Elnök Úr!
Az előállt oktatási helyzet – amely kialakulásában személyes felelőséget kell vállalnia -, valamint a valótlan ígérete miatt követeljük, hogy mondjon le!

Pártok
Magyar Polgári Szövetség
Magyar Remény Mozgalom
Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség
Vajdasági Magyar Demokrata Párt

Civil szervezetek

Árgus – Vajdasági Magyar Kisebbségi Civil Egyesület, Újvidék
Kézfogás a Magyarságért – Polgári Mozgalom, Csóka
Magyar Ifjúsági Akció polgári egyesület, Óbecse
Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, Topolya
Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület
Újvidéki Diáksegélyező Egyesület, Újvidék
Újvidéki Magyar Olvasókör, Újvidék
Újvidéki Polgári Daloskör
Ürményházi Ifjúsági Klub, Ürményháza
Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, Újvidék
Vox Humana Emberbaráti Szolgálat
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12263/Negy-vajdasagi-magyar-part-es-tobb-civil-szervezet-koveteli-az-MNT-elnokenek-lemondasat.html, 2011. szeptember 4. [20:27]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése