2011. szeptember 29., csütörtök

Čanak: abszurd, hogy Európa fasisztákkal zsarol bennünket


Európa fasisztákkal zsarolja Szerbiát - mondta Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) elnöke a Večernje novostinak adott interjúban a szerb parlamentben elfogadott restitúciós törvény körül kibontakozott vitával kapcsolatosan.
Nenad Čanakkal készült interjú szerda este jelent meg a Večernje novosti internetes kiadásában. Čanakot a szerb parlamentben hétfőn elfogadott két jogszabályról, a köztulajdonról és a restitúcióról (a kisajátított vagyon visszaadásáról és a kárpótlásról) szóló törvényről kérdezte a lap, továbbá a koszovói helyzetről, a szerbiai, illetve a vajdasági pártok közötti viszonyról is faggatta.
Az újság egyik kérdése arra vonatkozott, hogy – mint írja lap – "olyan spekulációk vannak, hogy Budapest megakadályozhatja Szerbia európai integrációját, ha nem adják vissza azoknak a magyaroknak a vagyonát, akik a megszállók oldalán álltak". "Egyes 'hazafiak' azt mondják: ha választanunk kell Koszovó és Európa között, akkor Koszovót fogjuk választani. Az LSV azt mondja: ha választunk kell az EU és azoknak a rehabilitációja között, akik lelőtték és a jég alá dobták a polgárainkat, akkor komolyan elgondolkozunk ezen. Elgondolkozunk azon, hogy milyen is ez az EU, és csatlakozni akarunk-e hozzá. Kell lennie egy piros vonalnak. Abszurd, hogy az EU, amelynek egyik sarokköve az antifasizmus, fasisztákkal zsarol bennünket" – mondta kérdésre válaszolva Nenad Čanak. A hétfőn elfogadott vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény úgy fogalmaz, hogy mindazokat, akik 1941 és 1945 között a megszálló erők tagjai voltak, vagy azok leszármazottai, kirekesztik a kárpótlásból. Szerdán a magyar kormány és az ellenzéki pártok is úgy foglaltak állást, hogy a törvény újból életre keltette a kollektív bűnösség elvét. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden közölte: bekérette Szerbia budapesti nagykövetét, és tájékoztatta a magyar kormány álláspontjáról, továbbá arról, hogy az EU tagjelölti státuszának egyértelmű feltételei vannak, és ezeknek a most elfogadott szerb törvény nem felel meg.
http://www.vajma.info/cikk/szerbia/15422/Canak-abszurd--hogy-Europa-fasisztakkal-zsarol-bennunket.html, 2011. szeptember 29. [8:03]

Nenad Čanak interjúja a Večenje novosti 2011. szeptember 29-i számának 2. oldalán jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése