2011. szeptember 18., vasárnap

Dokumentálták az öldöklést

A levéltárakban megtalálható az is, hogy kit végeztek ki és az is, kit nyilvánítottak háborús bűnösnek – Élni kell a rehabilitálás lehetőségével

A köztársasági parlament a képviselők támogatásának nyilvánvaló hiánya miatt visszavonta a parlamenti eljárásból a rehabilitációs törvény módosítására vonatkozó javaslatot, pár nappal korábban pedig a második világháború alatt, illetve közvetlenül utána elkobzott vagyon visszaszolgáltatásáról szóló törvény módosításának javaslata is hasonló sorsra jutott.

Csak az kapja vissza a vagyonát, akit vagy akinek az örökhagyóját a vagyon-visszaszármaztatás előtt rehabilitálták. Ezért érdemes megkezdeni a kutatást, vajon az örökhagyó, akit mondjuk kivégeztek, rajta van-e a háborús bűnösök listáján, van-e valahol dokumentum arról, hogy kivégezték. A közhiedelemmel ellentétben a kivégzésekről pontos nyilvántartást vezettek a korabeli hatóságok, létezik a háborús bűnösök listája és létezik a kivégzettek névsora is. A Vajdasági Levéltár szakembereivel beszélgettünk arról, mit kell tenni, ha rehabilitálni akarjuk a hozzátartozónkat vagy még élő családtagjainkat, melyik bíróságon találunk dokumentumot a magyartalanított falvak lakosainak elvett vagyonáról. Kérdéseinkre Vladimir Ivanišević, Svetlana Ljubljanac és Mezei Zsuzsanna levéltárosok válaszoltak.

Szeli Balázs
Magyar Szó, 2011. szeptember 17., 1. és 14. o.

A Vajdasági Levéltárból igényelt dokumentumokért nem kell fizetni
(Otos András felvétele)



Vagy: http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-09-18_Dokumentaltak_az_oldoklest.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése