2012. június 30., szombat

Az Európa Tanács a kisebbségek jogairól


– Indítványozásomra A nemzeti kisebbségek jogai és helyzete Európában témájú jelentés elkészítését javasolta az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlése képviselőinek egy csoportja.
Az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlése mindig is nagy figyelmet szentelt az Európában élő kisebbségeknek, beleértve az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási kisebbségeket.
2013-ban lesz a 1201-es ajánlás 20. évfordulója, amelyben a Közgyűlés felszólította a Miniszterek Tanácsát, hogy az Európai Emberjogi Egyezményt bővítse ki egy kisebbségi jogokról szóló utalással. A Közgyűlés az 1866-os (2012) határozatában sajnálatát fejezte ki a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezménynek és a Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának alacsony számú megerősítése miatt, és kihangsúlyozta az ezen egyezmények alkalmazása során jelentkező számos hiányosságot.
Ezen dokumentumok is megmutatják, hogy ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségek jelenléte a kulturális sokszínűség és a politikai stabilitás forrásává váljanak, az Európa Tanács tagállamaiban szükséges egy keretegyezmény létrehozása a nemzeti kisebbségek jogainak védelmében. Szintén szükségszerű meghatározott mechanizmusok felállítása.
E fontos dokumentum évfordulója kapcsán, a Közgyűlésnek el kell készítenie egy jelentést a legpozitívabb gyakorlatokból, nyomon követve az említett dokumentumokat, ezáltal biztosítva a nemzeti kisebbségek jogait Európában. A Közgyűlésnek el kell fogadnia egy határozatot, amelyben javaslatokat fogalmazna meg a tagállamoknak – áll Kovács Elvirának, az Európai Tanács Kisebbségjogi Albizottsága elnökének pénteki közleményében.

Magyar Szó, 2012. június 30., 5. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése