2012. június 13., szerda

Szegedre költözött a délvidéki EMI-tábor

A szervezők szerint „a megfélemlített Délvidéken nincs e tábornak helye”
Az EMI-tábor magyarkanizsai társszervezője, a Rákóczi Szövetség a rá nehezedő politikai nyomás és súlyos hatósági fenyegetések miatt idén nem vállalta a közreműködést, ezt követően pedig a magyarkanizsai önkormányzat megvonta a rendezvénytől a helyszínt – olvasható az emitabor.hu oldalán. A rendezvény szervezői a felhívásban továbbá megjegyzik, hogy rögtön új táborhely után néztek, de hamar nyilvánvalóvá vált számukra, hogy a megfélemlített Délvidéken másutt sincs az EMI-tábornak helye. Kiemelik, hogy mindez pedig alig egy hónappal a tábor megrendezése előtt történt, s ebben a kritikus helyzetben Szegedről siettek segítségükre és ajánlották fel, hogy befogadják az EMI-tábort. A helyszínre autóbuszjáratokat is indítanak.
Egy korábbi bejelentésükben pedig az olvasható, hogy az EMI-tábor magyarkanizsai társszervezője, a Rákóczi Szövetség vezetői, tudatták velük, hogy a rájuk nehezedő politikai nyomás és súlyos hatósági fenyegetések miatt idén nem áll módjukban a tábor szervezésében részt venni, amit – megköszönve az elmúlt két évben nyújtott számtalan segítséget – megértéssel tudomásul vettek.
László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom elnöke a tábor Szegedre való áthelyezésével kapcsolatban lapunknak nyilatkozva megjegyezte, hogy a szerb jobb és baloldal különböző nem létező, vagy fiktív szervezetei részéről érkező támadások miatt nem kellett volna lemondani Magyarkanizsán a hetedik EMI-tábort.
– Sohasem volt gond a táborral, midig minden az előírások szerint történt és a tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt ifjúsági rendezvényei közé tartozik immár második éve. Mindenképpen a Délvidéken kellett volna megtartani a tábort. A legfelháborítóbb viszont az, hogy Magyarkanizsa önkormányzata ilyen könnyedén kihátrált a rendezvény mögül, pedig semmiféle tiltás nem történt a hatóságok részéről. Mindez csupán pletyka volt – vélekedett az MRM elnöke.
Szavai szerint az EMI-tábor társszervezőjének a Rákóczi Szövetségnek és a magyarkanizsai önkormányzatnak köszönhető, hogy Magyarkanizsán elmarad a tábor. Mint megjegyezte, elképzelhető, hogy egyeseknek nem tetszik az ilyen jellegű rendezvény, de ennek ellenére több ezer személy megfordult három nap alatt a táborban és sokan csupán erre a rendezvényre vártak egész évben.
Kávai Szabolcs, a Rákóczi Szövetség magyarkanizsai tagozatának főtitkára május végén lapunknak elmondta, hogy olyan övön aluli ütéseket kaptak, amelyek miatt jobbnak látták, ha a békesség és nyugalom érdekében elállnak a szervezéstől. Közvetlen és közvetett támadások, fenyegetések sorozata érte őket, mind a szélsőjobb, mind a szélsőbal részéről. Ez is azt bizonyítja, hogy Szerbiában nem lehet szabadon egy civil kezdeményezést valóra váltani – jelentette ki Kávai Szabolcs.
Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester ekkor pedig azzal magyarázta döntésüket, hogy az önkormányzat az EMI-tábor helyszínét a magyarkanizsai Rákóczi Szövetség, vagyis a rendezvény társszervezője kérésére biztosította, s miután az említett egyesület elállt a tábor megszervezésétől, ezért az önkormányzat a továbbiakban nem tudta fenntartani a helyszínt. Mint megjegyezte, tudomása szerint a Rákóczi Szövetség képviselője erről azonnal értesítette is a másik szervezőt, a magyarországi székhelyű Egyesült Magyar Ifjúságot.
A tábor ellen május derekán a Szerb Megújhodási Mozgalom emelte fel a hangját, de hasonló állásponton volt a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és az Újvidéki Antifasiszta Akció nevű szervezet is. Véleményük szerint „magyar fasiszta” rendezvényről van szó, amelyet az általuk szintén „fasisztának” minősített Jobbik támogatásával szerveznek. Ugyanakkor kiemelték, hogy ebbéli gyanújukat az is megerősíti, hogy a meghívott előadók között szerepel Képíró Sándor egykori védőügyvédje is.
Az EMI az első délvidéki EMI-tábort 2006-ban Palicson tartotta meg, a következő tábornak Ada, majd két ízben Zentaugaras, és végül két tábornak Magyarkanizsa adott helyet.

dió
Magyar Szó, 2012. június 12., 5. o. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése