2012. június 23., szombat

Június 23.


Olimpiai nap (Olimpijski dan / Olympic Day)

1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a „Kongresszus az Olimpiai játékok felújítására”, amelyen elhatározták az olimpiai eszme újjáélesztését. 1987 óta ünnepeljük.









Az ENSZ közszolgálati (közalkalmazottak) napja (Dan javnog servisa UN / United Nations Public Servis Dax) 

Az ENSZ-közgyűlésének 2002. december 20-i 57/277-es számú határozata alapján ez a nap a világszervezet közszolgálati napja. Ezen a napon a tagállamok külön programokat rendeznek a szervezet közszolgálatának a fejlődési folyamatban való részvételéről.






Spam-ellenes világnap (Dan protiv spama / Global Anti-Spam Day)

A kéretlen elektronikus reklámlevelek ellen indított Yahoo-kampány keretében rendezik meg 2003-tól a spam-ellenes világnapot.
A spamhelyzet főleg az Egyesült Államokban válik egyre ijesztőbbé napról-napra, az USA-ban ugyanis lassan minden elektronikus levelesládába érkező tíz e-mailből 9 már kéretlen reklámlevél. Más felmérések szerint száz levélből 83 spam. Összehasonlításul: Európában, főleg a német nyelvterületű államokban ez az arány még csak az 50 százalékhoz közelít.
A nemzetközi spam-ellenes napon – ami voltaképpen egy többnapos rendezvény – a szervezők igyekeznek minél több embert informálni a spamról és például arról, hogy hogyan, milyen módszerekkel lehet védekezni ellene.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése