2012. június 28., csütörtök

A horvát miniszterelnök a vajdasági autonómiatörekvésekről

Szerbiának EU-taggá válás érdekében igazodnia kell a kisebbségekkel kapcsolatos európai elvárásokhoz


A szerbiai autonómiatörekvések értékeléséről is kérdezték magyar országgyűlési képviselők szerdán Strasbourgban Zoran Milanović horvát miniszterelnököt, aki az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének nyári ülésszakán találkozott a képviselőkkel.
Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) azt kérdezte a sikeres EU-csatlakozási tárgyalásokon már túljutott Horvátország kormányfőjétől, hogy milyen tanácsot adna a szintén az unióba törekvő Szerbiának az autonómiatörekvésekkel kapcsolatban. Milanović úgy vélekedett, hogy Szerbiának a taggá válás érdekében igazodnia kell a kisebbségekkel kapcsolatos európai elvárásokhoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Vajdaságban számos nemzeti közösség él, és ott létezik is bizonyos fokú autonómia, amit szerinte bizonyára tovább kell még fejleszteni.
A horvát kormányfő és a jobbikos képviselő egyetértett abban, hogy oda kell figyelni a Horvátországban élő magyar kisebbség gondjaira, mert a magyarok az ország olyan térségében laknak, amely fejlettségben elmarad az ország többi részétől. (MTI)

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/13719/A-horvat-miniszterelnok-a-vajdasagi-autonomiatorekvesekrol.html, 2012. június 27. [23:54]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése