2012. június 5., kedd

Június 5.


Környezetvédelmi Világnap / Az emberi környezet napja [Svetski dan zaštite životne sredine / World Environment Day, World Day of Natural Environment]

U Thant akkori ENSZ főtitkár 1969-ben felhívással fordult a világ közvéleményéhez a veszélybe került földi élet megmentésére. Az ENSZ felismerte a megoldás sürgős szükségességét, s konferenciát hívott össze. 1972. június 5-től 16-ig Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel ülésezett az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) környezetvédelmi világkonferenciája, amely az alábbi okmányokat dolgozta ki, és ajánlotta megvalósításra:
1. Nyilatkozat az emberi környezetről
2. Nyilatkozat az irányelvekről
3. Akcióprogramra vonatkozó javaslatok
4. Szervezeti intézkedések
A Nyilatkozat az irányelvekről c. okmányban szerepel: „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.” A világkonferencia javasolta az ENSZ-nek, hogy június 5-ét nyilvánítsa környezetvédelmi világnapnak. A világnap célja, hogy az egyes emberek ráébredjenek egyéni felelősségükre, s arra, hogy mindenkinek magának kell tennie valamit a környezet megóvásáért. A világszervezet közgyűlése az 1972. december 15-i 2994(XXVII) számú határozatával ezt a javaslatot elfogadta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése