2019. augusztus 5., hétfő

SZS:

Vlada Vojvodine skriva istinu o gašenju škola

Savez za Srbiju Vojvodine saopštio je da im Pokrajinska Vlada nije odgovorila ni na jedno pitanje koje su postavili u vezi sa gašenjem seoskih škola u Vojvodini.
 
Foto: Pixabay/ Wokandapix

Ovo, kako je navedeno u njihovom saopštenju, dokazuje da su njihove sumnje ipak istinite i da ćemo taj scenario nažalost gledati od septembra meseca.
„Razgovarali smo sa nekim direktorima, koji su nam potvrdili da im je usmeno naređeno iz Školskih uprava da predaju svu školsku dokumentaciju Privrednom sudu u cilju gašenja škole i da se za njih sprema obuka u toku ovog meseca u pokrajinskoj Vladi na temu gašenja škola i pozivamo ih da ne pristaju na ucene i da ne predaju školsku dokumentaciju, jer će oni sutra biti krivi pred zakonom što su pokušali da ugase pravno lice čiji je osnivač Republika Srbija“, piše u saopštenju.
Oni su naveli da imaju i dokaz kako se vrši spajanje, tj gašenje škola na teritoriji opštine Kikinda, gde će OŠ „Sveti Sava” biti pridružena OŠ „Slavko Rodić“ iz Banatskog Velikog Sela, OŠ „Žarko Zrenjanin” biti pridružena OŠ „Milivoj Omorac“ iz Iđoša, OŠ „Đura Jakšić” biti pridružene OŠ „Petar Kočić“ iz Nakova i OŠ“ Ivo Lola Ribar“ iz Novih Kozaraca, OŠ „Jovan Popović” biti pridružene OŠ „1. oktobar“ iz Bašaida i OŠ „1. Bratstvo jedinstvo“ iz Banatske Topole, OŠ „Vuk Karadžić” biti pridružena OŠ „Gligorije Popov“ iz Ruskog Sela, OŠ „Vasa Stajić” iz Mokrina.
„Takođe, OŠ „Feješ Klara” bi bila pridružena OŠ „Mora Karolj“ iz Sajana, što predstavlja veliki problem, jer se u školi u Sajanu nastava odvija na mađarskom jeziku i Mađarski nacionalni savet je morao dati svoju saglasnot. Ukoliko jeste, SVM i Ištvan Pastor ozbiljno ugrožavaju opstanak mađarske nacionalne manjine u Vojvodini i manipulišu svojim narodom radi ličnog interesa“, navedeno je.
Savez za Srbiju – Vojvodina odlazak na teren kako bi posetio direktore škola, da im pruži podršku, kao i da informiše žitelje da im pokrajinska Vlada sprema gašenje sela, koje počinje od gašenja škole.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése