2020. december 30., szerda

A „biztos forrás”… Adalékok csúsztatott adatokhoz

 Így rikkantotok ti (Illusztratív montázs)

Így rikkantok ti (Illusztratív montázs)

Gratulálunk a vajdasági magyar pártnapilap (Budapestről) átformatervezett honlapjához, amit a főszerkesztő óriásportréjával harangoztak be. A fotózkodó főszerkesztő asszony szerint:

„… vajdasági viszonylatban vezető látogatottsággal büszkélkedhet a magyarszo.rs portál. A Google Analytics adatai novemberben is igazolták, hogy a honlapunk a legolvasottabb vajdasági magyar online média. […] idén december közepéig közel ötmillió látogatója volt weboldalunknak…”

Három mondat, három „tévedés” (arról nem is beszélve, hogy a Google Analytics nem képes a vetélytársak látogatottságáról képet nyújtani). De lássuk tovább, mert mondta ám még:

„a legnehezebb időkben olyan biztos forrásokhoz nyúlnak az olvasók, mint amilyen a Magyar Szó”

Nos, a fenti hamis adatok és mondolatok alapján aligha számít „biztos forrásnak” a pártnapilap, vagy legalábbis a megafotó tulajdonosa. Az általa kirúgott újságírók által fenntartott Szabad Magyar Szónak (amely tízszer kevesebb újságíróval működik) ugyanabban az időszakban 9 és fél millió oldalletöltéssel szavaztak bizalmat az Olvasók (az összehasonlító adatokat ld. lentebb).

Persze lehet, hogy (a saját szavai szerint) „az újságírásba véletlenül belecsöppenő” főszerkesztő asszony az eggyel magasabb liga eredményeit már meg sem vizsgálta. (Nem is csoda, hogy hiányzik a tető.) Mert mint mondá:

„… a kilenc év alatt sikerült a jól megalapozott házat a plafonig felemelni, és már csak a tető hiányzik. Most megadatott az a lehetőség, hogy befedjem.”

Nem tudjuk, miért kellene, vagy lehetne, egy 67 éve létező házat 9 további év alatt a plafonig emelni, ám az nyilvánvaló, hogy a tetőfedésre készülődő főszerkesztő asszony adatértelmezése és világhálós ismeretei egyelőre a pincében ragadtak.

Szerencsére volt egy alázatos alákérdezés:

„… a Magyar Szó berkein belül is lezajlott egy választás…” [Csak halkan kérdezzük: 1. Mióta számít az MNT „magyarszós berkeknek”? 2. Mióta hívják a pártparancsra ismétlődő, jelöltek nélküli kinevezést „választásnak”?]

Megadatott hát a véletlenül odacsöppentett főszerkesztőnek a lehetőség, hogy az évtizedekig a világ legjobb magyar nyelvű napilapjának számító újságot pártközlönnyé süllyesztvén, háromésfeledik nekifutásra (2011, 2012, 2016, 2020) „befedje” a művet. Talán még padlásépítésre is jut ideje – a plafon meg a tető között.

A végére néhány ellenőrizhető adat – biztosabb forrásokból:

Összehasonlítási alapMagyar SzóSzabad Magyar Szó
Újságírói létszám505
Facebookon közzétett cikkek heti átlaga116161
A Facebookon lereagált cikkek aránya16%44%
Olvasók heti interakciója119.400173.700
A portálon töltött átlagos olvasási idő7 perc 18 másodperc8 perc 43 másodperc
Cikkmegtekintések 2020. január 1-től december közepéig"közel 5 millió"*több mint 9,5 millió**
(Adatok forrása: Facebook, Fanpage Karma, *Magyar Szó, **Szabad Magyar Szó)

 

A „vezető látogatottság” tehát egyszerűen nem igaz. Felmerül a kérdés: ha már a számoknál is ekkorát csúsztatnak, a szövegeikben vajon mekkora a valóságtartalom?

https://szabadmagyarszo.com/2020/12/29/a-biztos-forras/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése