2020. december 11., péntek

VMDK-közlemény: A magyar nyelvű média brutális kisajátítása

2020.december 11. [ 8:53 ]

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége felszólítja az illetékes intézményeket, hogy mielőbb reagáljanak és szüntessék meg a magyar nyelvű médiának egy párt által történő politikai befolyásolását, továbbá követeli Ökrész Rozáliának, a Magyar Szó igazgatónőjének azonnali lemondását a lapnál betöltött tisztségéről.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) elítéli a közpénzből működtetett vajdasági magyar média brutális kisajátítását a VMSZ részéről, akik haladó koalíciós partnerükhöz hasonlóan lábbal tipornak minden jogi és erkölcsi normát annak érdekében, hogy a sajtót teljes ellenőrzésük alá vonják.

E folyamat során Ökrész Rozáliának, a Magyar Szó igazgatónőjének VMSZ-es parlamenti képviselővé választása csak egy újabb példa arra, hogyan lehet egy közkedvelt és nagy népszerűségnek örvendő napilapból pillanatok alatt pártközlönyt csinálni.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a sajtószabadságért, a szakmai és erkölcsi követelményeket tiszteletben tartó pártatlan tájékoztatásért száll síkra.

Ezért elfogadhatatlannak tartjuk olyan pártpolitikusoknak, mint Fremond Árpád köztársasági képviselőnek és a VMSZ alelnökének, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkárnak és a VMSZ elnökségi tagjának, Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnökének, a VMSZ tisztségviselőjének és egy személyben a Magyar Szó jogászának tagságát a közpénzen működtetett napilapunk igazgatóbizottságában (TJGYT).

Ugyanezen okok miatt elfogadhatatlannak tartjuk Kovács Elvira parlamenti képviselőnek, a Szerb Képviselőház alelnökének, az Európai Integrációs Bizottság elnökének, az Európai Tanács parlamentáris küldöttsége tagjának, frakcióvezető-helyettesnek és a VMSZ alelnökének tagságát is az egyetlen közpénzen működtetett hetilapunk, a Hét Nap igazgató-bizottságában (TJGYT).

A fentiek értelmében a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége követeli a köztársasági Elektronikus Médiumokat Szabályzó Testülettől (REM), a Korrupció Elleni Bizottságtól, a köztársasági polgárjogvédőtől, az Emberjogi és Kisebbségügyi, Társadalmi Párbeszéd Minisztériumától, hogy azonnal szüntessék meg az említett igazgatóbizottságokban kialakult politikai befolyást, adják vissza a magyar közösségnek a napi- és hetilapjukat, valamint vessenek véget annak, hogy a Nemzeti Tanács, mint a magyar nyelvű médiatermékek alapítója a továbbiakban is visszaélhessen a ráruházott hatáskörrel.

Még egyszer nyomatékosan felszólítjuk Ökrész Rozáliát, a Magyar Szó igazgatónőjét, immár a VMSZ parlamenti képviselőjét, hogy ha egy szemernyi szakmai becsülete is van még, azonnali hatállyal mondjon le a napilapban betöltött tisztségéről.

Óbecse, 2020.12.11.

https://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/4205/VMDK-kozlemeny-A-magyar-nyelvu-media-brutalis-kisajatitasa.html

 

Ökrész: Majd az illetékesek eldöntik, fennáll-e az érdekellentét

 

A Magyar Szó napilap igazgatója, Ökrész Rozália, aki nemrég a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője lett, az illetékesekhez fordul majd, s azoktól vár választ arra, hogy fennáll-e az érdekellentét az ő esetében, aki egyszerre tölti be az igazgatói posztot, valamint a VMSZ köztársasági képviselői csoportjának is tagja – ez derült ki a Cenzolovka cikkéből.

A lap alapszabályát augusztus közepén módosították, s többek között az is belekerült, hogy „a Magyar Szó igazgatói posztjára nem lehet olyan személyt választani, aki ugyanakkor magas vezetői posztot tölt be valamilyen politikai pártban”.

Ökrész Rozália úgy gondolja, hogy itt olyan személyről van szó, aki egy párton belül tölt be magas pozíciót, rá viszont ez nem igaz.

„Nem szerepelek a párt szervezeteiben, de nem szeretném ezt most értelmezni. Mindenképp az illetékesekhez fordulok majd, hogy ezt értelmezzék” – nyilatkozta Ökrész a Cenzolovkának.

Tamara Skrozza, a médiatanács tagja szerint a médiaház igazgatójának esetében érdekellentét áll fenn, és nem kellene semmilyen kötelezettséget vállalnia egyetlen politikai párton belül sem.

„Az újságíróknak és a szerkesztőknek nem kellene szerepelniük semmilyen rendezvényen, amelyet politikai párt szervez, még akkor sem, ha a rendezvény a munkájukkal vagy a médiával kapcsolatos, és végképp nem lehetnek képviselők, miközben valamely médiaház élén állnak. A politikai szerepvállalás és a médiában történő munka összeegyeztethetetlen. Megengedhetetlen a média és a politika bármilyen keveredése”.

Sinkovics Norbert, a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete (NDNV) elnöke úgy véli, nem jelent semmi jót, hogy egy médiaház igazgatója parlamenti képviselővé válik, de nem ez az első eset, hogy összeférhetetlenség alakul ki a média és a politika elvei között.

„Ha abból indulunk ki, hogy ez nem lesz hatással az újságírók munkájára, de még ha így is van, felvetődik a kérdés, hogyan jelenik meg mindez a nyilvánosságban. A pártpolitikai és a médiatevékenység összefonódása rossz üzenet, elsősorban az olvasók irányába, de az újságírók irányába is” – mondta Sinkovics.

A lap az esettel kapcsolatban megszólaltatta a Családi Kör főszerkesztőjét: Tőke János 2003. és 2017. között dolgozott a Magyar Szóban, kilenc éven át volt a sportrovat szerkesztője. Tőke elmondta, őt nem érte meglepetésként a hír, ugyanis szerinte ez a párt ajándéka a jól elvégzett munkáért, ami elsősorban az volt, hogy négy-öt évvel ezelőtt Ökrész ellenőrzése alatt vezényelték le azt az úgy nevezett tisztogatást, amikor azok, akiknek voltak saját gondolataik, és azokat közölni is merték, és akik úgy szerették volna végezni a munkájukat, hogy utána nyugodtan aludhassanak, önként távoztak a laptól, vagy az átszervezés mögé bújva erőszakkal eltávolították őket.

„A Vajdasági Magyar Szövetség évek óta a legmagasabb tisztviselőit delegálja a napilap igazgató bizottságába, a Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületbe, ahol évek óta megtalálható Fremond Árpád, a párt alelnöke és Juhász Attila államtitkár” – nyilatkozta Tőke, aki szerint annak, hogy Ökrész köztársasági képviselő lett, az ég adta világon semmilyen következménye nem lesz a lap szerkesztéspolitikájában, mivel az már így is száz százalékban a VMSZ ellenőrzése alatt áll.

„Ha egy oldalra 12 500 karakter fér, akkor ezután sem lehet majd 13 000 karaktert írni a VMSZ-ről” – mondta a Családi Kör főszerkesztője.

https://szabadmagyarszo.com/2020/12/10/okresz-majd-az-illetekesek-eldontik-fennall-e-az-osszeferhetetlenseg/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése