2020. december 9., szerda

Öt változás elengedhetetlen, hogy a választás ne csak látszólagosan legyen demokratikus

 

szavazas

A többpárti választások harmincadik évfordulója alkalmából, valamint abból az alkalomból, hogy kevesebb mint másfél év múlva Szerbiában köztársasági választásokat tartanak, a Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ (CRTA) közzétette azt az öt kulcsfontosságú változást, amelyeket mindenképpen meg kell valósítani ahhoz, hogy Szerbiában a szavazás ne csak látszólagosan legyen demokratikus.

A CRTA szerint az elmúlt húsz évet figyelembe véve a demokrácia Szerbiában a legmélyebb intézményes válságban található. Raša Nedeljkov, a CRTA megfigyelői küldöttségének vezetője szerint a kulcsfontosságú változásokhoz szükség van a résztvevők nagyobb egyenjogúságára, a tájékoztatási eszközökben való szereplés egyenletesebb megjelenésre, a választások szabadságának biztosítására, a szavazói jog védelmére és egy professzionális módon működő választási adminisztrációra, amely védelmezi a választási folyamat sérthetetlenségét.

A CRTA úgy gondolja, egy becsületes választások feltétele, hogy a résztvevők a választásokat megelőző kampányidőszakban megközelítőleg ugyanannyit szerepelhessenek a médiában, s hogy ez megtörténjen, ahhoz biztosítani kell a résztvevők egyenjogúságát a jelölési folyamat során, valamint meg kell akadályozni a választási kampány pénzelése során a különféle, beleértve az állami költségvetési eszközökkel való visszaéléseket is.

„Nemcsak a választási műsorokban, hanem más programokban is biztosítani kell a résztvevőknek megfelelő megnyilatkozási időt, valamit lehetőséget a hirdetésekre. Emellett ahhoz, hogy a választások szabadok legyenek, elengedhetetlen megakadályozni a nyomásgyakorlást a választókra. Ennek az első lépése, hogy meg kell állítani a közvállalatokban és az állami hivatalokban dolgozók irányába történő nyomásgyakorlást, s biztosítani kell az ügyészség aktívabb részvételét a választási folyamatban“ – olvasható a CRTA közleményében, amelyből természetesen nem maradt ki az sem, hogy a választási névjegyzéket is naprakésszé kell tenni.

A CRTA a közleményében arra is emlékeztette a nyilvánosságot, hogy a 2020-as választások előtt a tájékoztatási eszközök nem kiegyensúlyozottan és objektíven tájékoztatták a polgárokat a jelöltekről, mivel a médiában nem érvényesült a pluralizmus elve.

A június 21-én lezajlott választásokkal kapcsolatban a szervezet azt is megemlítette, hogy nagyszámú visszaélésre került sor az állami erőforrások segítségével, valamint intenzív volt a tisztviselők kampánya is, s ezzel együtt járt a választási szereplők egyenlőtlensége, a megfélemlítés és a nyomásgyakorlás, amelyek már az előző választási ciklusra is jellemzők voltak. A CRTA szerint a voksolás napján történtek a törvényesség határán mozogtak.

https://szabadmagyarszo.com/2020/12/08/ot-valtozas-elengedhetetlen-hogy-a-kovetkezo-valasztas-ne-csak-latszolagosan-legyen-demokratikus/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése