2020. december 10., csütörtök

Direktorka lista Mađar so postala poslanica SVM-a: Nedopustivo mešanje politike sa radom u mediju


Direktorka Novinsko-izdavačke kuće Mađar so (Magyar Szó) Rozalija Ekres izabrana je za poslanicu Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije uprkos konfliktu interesa u kom se nalazi zbog svog političkog angažmana i rada u medijima, što je, prema mišljenju medijskih eksperata – nespojivo.

Rozalija Ekres (foto: Mađarski nacionalni savet / snimak ekrana Panon RTV)

Na sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja doneta je odluka da se umesto dosadašnjih narodnih poslanika, kojima je istekao mandat, Anamarije Viček i Atile Juhasa, a u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine i izvršenim uvidom u Odluku Republičke izborne komisije, za poslanike Saveza vojvođanskih Mađara izaberu Rozalija Ekres i Daniel Đivanović.

Na naslovnoj strani lista Mađar so, čiji je osnivač Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, od 2. decembra, može se videti i fotografija poslaničke grupe SVM-a u novom sastavu, na kojoj se nalazi i direktorka ovog lista.

Ekres: Nadležna tela da tumače da li postoji sukob interesa

Direktorka Novinsko-izdavačke kuće Mađar so Rozalija Ekres izjavila je za Cenzolovku da će svakako uputiti zahtev nadležnim telima da protumače da li postoji sukob interesa u obavljanju funkcije na kojoj se nalazi.

Novinari i urednici ne bi smeli da nastupaju ni na tribinama koje organizuju stranke, čak ni ukoliko se te tribine tiču njihovog posla ili medija, a kamoli da budu poslanici, a istovremeno da budu na čelu nekakve medijske kuće (Tamara Skrozza, Savet za štampu)

Na sednici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u avgustu ove godine unete su i pojedine izmene Statuta ovog lista, gde se navodi da se „na funkciju direktora lista Mađar so ne može izabrati lice koje istovremeno zauzima visoku funkciju u rukovodstvu neke političke stranke“.

Na molbu da prokomentariše ovaj član Statuta lista na čijem je čelu, Ekres je navela da je reč o licu koje je u organima stranke na visokoj funkciji, a da se ona ne nalazi u organima ove stranke.

„U organima stranke nisam, ali ne želim sada da tumačim. Ja ću se svakako obratiti nadležnima da to protumače“, kaže Ekres.

Ona je za Cenzolovku potvrdila da se još uvek nalazi na funkciji direktorke Mađar soa.

Medijski stručnjaci: Bilo kakvo mešanje politike i medija nespojivo

Članica Saveta za štampu Tamara Skrozza kaže za Cenzolovku da je direktorka ove medijske kuće u konfliktu interesa i da ne bi trebalo da bude u bilo kom angažmanu u okviru bilo koje stranke.

„Novinari i urednici ne bi smeli da nastupaju ni na tribinama koje organizuju stranke, čak ni ukoliko se te tribine tiču njihovog posla ili medija, a kamoli da budu poslanici, a istovremeno da budu na čelu nekakve medijske kuće“, smatra Skrozza.

Dodala je da, bez obzira na to da li je u pitanju urednica, direktorka, šefica marketinga ili neko ko na bilo koji način može da utiče na sadržaj i uređivačku politiku jednog medija, direktno je u konfliktu interesa ukoliko je politički angažovan.

„To je potpuno čista i jasna situacija. Politički angažman i rad u medijima su nespojivi. Bilo kakvo mešanje politike i medija je nedopustivo“, upozorava Skrozza.

Naslovna strana Mađar soa sa fotografijom novih poslanika SVM

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković takođe je rekao za Cenzolovku da nije dobar signal kada neko ko upravlja medijskom kućom postaje poslanik, ali da ovo nije prvi slučaj koji se kosi s principom nespojivosti rada u medijima i politici.

„Ovo je, po mom mišljenju, loš potez po integritet medijske kuće. Da krenemo od ideje da ovo neće uticati na rad novinara, ali i da bude tako, postavlja se pitanje kako će se ovakav potez čitati u javnosti. Normalizacija preplitanja partijskog i medijskog delovanja je loša poruka, pre svega prema čitaocima, a onda i prema novinarima i novinarkama koji rade u tom mediju ili koji će raditi u toj redakciji“, smatra Šinković.

Ovaj potez nema ama baš nikakvog uticaja na uređivačku politiku, jer je ovaj list sto odsto pod uticajem SVM-a, pa ako na jednu stranu stane oko 12.500 karaktera, onda ni posle ovoga neće niko moći da napiše 13.000 o SVM (Janoš Teke)

Skrozza, međutim, smatra da to praktično znači da neko ima mogućnost da kroz svoj list, u kom je direktor, promoviše politiku jedne stranke nauštrb drugih.

„Ona, nažalost, nije jedina. Imate ljude koji su aktivni novinari, a istovremeno predstavljaju određene političke grupacije, što je kršenje profesionalnih standarda. Novinari ne bi smeli ni da izveštavaju o temama u kojima imaju bilo kakav ekonomski ili politički interes. Ne samo oni, nego ni njihovi najbliži srodnici“, navodi Skrozza.

Prema Šinkovićevim rečima, bitno je naglasiti da nije reč o uredniku ili novinaru, pa se direktno ne krši Kodeks novinara Srbije.

„Samim tim, samoregulacija u ovom slučaju ne može mnogo da učini. Ipak, mislim da iz principijelnih razloga ovakva poruka nije dobra. Ili radite u medijima ili vodite partijsku politiku. To su nespojive stvari“, smatra Šinković.

Skrozza dodaje da je Savet za štampu samoregulatorno telo i da nema politiku sankcionisanja, ali da se slučaj na ovakav način može staviti na stub srama i može se upreti prstom u tu nepravilnost.

„Ukoliko novinari i političari drže do sebe, trebalo bi i tu javnu kritiku da shvate prilično ozbiljno“, kaže Skrozza.

KODEKS: POLITIČKI RAD NESPOJIV S NOVINARSKOM PROFESIJOM

U stavu 6 Kodeksa novinara Srbije (Sprečavanje korupcije i sukoba interesa) navodi se da je sa novinarskom profesijom nespojiv rad u PR i marketinškim agencijama, agencijama za lobiranje, državnim organima i institucijama, kao i političkim partijama.

Učešće u političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji (političke stranke, kompanije i slično) ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim/uredničkim poslom. Politička aktivnost članova porodice novinara/urednika takođe bi mogla da uzrokuje stvaran ili prividan sukob interesa.

Teke: Poslanička funkcija „nagrada za dobro obavljen posao“

Glavni i odgovorni urednik lista Porodični krug (Családi Kör) Janoš Teke kaže za Cenzolovku da za njega ovo, nažalost, nije ništa novo i da je ova poslanička funkcija zapravo „nagrada za dobro objavljen posao“, koji je napravljen pre četiri-pet godina, kada je sprovedena takozvana čistka u listu Mađar so.

„Oni koji nisu hteli da se stalno piše samo o SVM-u, koji su imali svoje mišljenje i to su smeli da kažu, koji su hteli da obavljaju svoj posao tako da posle toga mirno spavaju – ili su sami dali otkaz ili su zbog nove sistematizacije silom poterani, pa su kasnije svoje pravo zatražili na sudu“, podseća Teke.

Prema njegovim rečima, SVM već godinama stavlja svoje najviše funkcionere u Upravni odbor ovog dnevnog lista, pa „tamo već godinama sede potpredsednik stranke Arpad Fremond i državni sekretar Atila Juhas“.

Janoš Teke (foto: Andraš Otoš)

„Ovaj potez nema ama baš nikakvog uticaja na uređivačku politiku, jer je ovaj list sto odsto pod uticajem SVM-a, pa ako na jednu stranu stane oko 12.500 karaktera, onda ni posle ovoga neće niko moći da napiše 13.000 o SVM“, ocenjuje Teke.

On se zapitao i kako je moguće da se na elektronskoj sednici Nacionalnog saveta Mađara, koja je održana 14. avgusta, izglasa ovakva promena Statuta, koja sada glasi da se za direktora ovog lista ne može izabrati osoba koja je u nekoj partiji ili na visokoj funkciji.

Teke podseća da je „list dolaskom glavne urednice Marte Varju postao glasilo SVM-a“ i da je veliki broj novinara i urednika zbog toga napustio Mađar so, „zato što svojim imenom nisu hteli da daju legitimitet svemu što se događa od 2011. godine“.

https://www.cenzolovka.rs/etika/direktorka-lista-madjar-so-postala-poslanica-svm-a-nedopustivo-mesanje-politike-sa-radom-u-mediju/

 

💬A szerb nyelvű sajtó is felkapta. Teljesen nem normális helyzet. Az igazgatónő reakciója meg gyalázatos. Majd megkérdezi van-e érdekütközés! Ha nem érzi ennek, legalább az erkölcsi súlyát, akkor nincsen miről beszélni. Van bőr, vastagon!

https://www.facebook.com/csonkaaron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése