2020. december 29., kedd

Szerbia covid vakcinát csempészett Koszovóba a szerbeknek?

 


Szerbia gyógyszer csempészési botrányba keveredett, miután a koszovói külügyminiszter Meliza Haradinaj-Stublla bejelentette, hogy a belgrádi kormány illetéktelenül covid vakcinát juttatott a régióba.

A szerb egészségügyi miniszter, Zlatibor Lončar sem tagadta, hogy vakcinákat küldtek volna Koszovóra. Vagyis az első Szerbiába érkező 5000 adagnyi Pfizer védőoltásból néhány százat a kormány le is küldött a “szerb bölcsőbe” és azt Leposavić községbe juttatva szerb származású lakosoknak be is adták.

Csakhogy Szerbia nem jelentett be semmilyen gyógyszer szállítást Koszovó irányába. Ám, mint ahogy az áruforgalomnál, úgy a gyógyszerek esetében is meg kellett volna ezt tennie. Bejelentés azonban nem történt meg, ám a vakcinák mégis eljutottak az észak-koszovói, zömében szerbek lakta régióba. Így a koszovói külügyér arra gyanakszik, hogy azokat illegális útvonalakon, gyakorlatilag Szerbia becsempészte.

Koszovóban valamivel kevesebb mint 100 ezer szerb él, míg Délvidéken nagyjából 200 ezer magyar, azonban Koszovóval ellentétben a zentai vagy szabadkai kórházakba eddig még nem érkezett külön a magyaroknak deklarált védőoltás.

https://delhir.info/2020/12/28/szerbia-covid-vakcinat-csempeszett-koszovoba-a-szerbeknek/


 Danas,. 2020. december 29. 6. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése