2020. december 25., péntek

Főszerkesztő, önkormányzati képviselő és programtanács-tag – Senki sem tájékoztatta, hogy ez összeférhetetlenség

 

A 33 éves szabadkai Agárdi Gábor egyidejűleg a szabadkai városi képviselő-testület VMSZ-es frakciójának a képviselője, a Vajdasági RTV programtanácsának tagja és a Pannónia Alapítvány keretében működő Szabadkai Magyar Rádió fő és felelős szerkesztője, mutatott rá cikkében a Cenzolovka.

Az oknyomozó portál szerint tény, hogy ezek a funkciók esetében a törvény értelmében összeférhetetlenség áll fenn, valamint az újságírói etikával sem összeegyeztethetők .

Agárdi azonban a portál kérésére azt mondta, hogy „soha nem volt szó” arról, hogy az általa betöltött posztok összeegyeztethetetlenek lennének, mivel feladatait könnyedén ellátja, és az összeférhetetlenségről sem értesítette egyetlen intézmény sem.

A Cenzolovka azonban rámutat, hogy a Közmédiumokról szóló törvény 28. szakaszának 3. bekezdése szerint

a programtanács tagja nem lehet olyan személy, aki közfunkciót, vagy politikai tisztséget tölt be.

– Nincs arról tudomásom arról, hogy ne lehetne ezeket a tisztségeket egyidejűleg beöltenem. Igaz, hogy tagja vagyok a VMSZ-es képviselő csoportnak, de a VMSZ-nek nem vagyok tagja. Egyetlen politikai pártnak sem vagyok a tagja, és azt gondolom, ezért lehetséges ez. A programtanácsnak régebb óta tagja vagyok, időközben önkormányzati képviselő lettem. Elmondhatom, hogy a koronavírus-járvány miatt a programtanács nem is ülésezett – nyilatkozta Agárdi.

Az oknyomozó portál azonban gyorsan kiderítette, hogy a programtanács – melynek Agárdi tavaly óta tagja – igenis ülésezett, a legutóbbi értekezletet október 8-án tartották.

Arról, hogy a június 21-i választásokat követően Agárdi Gábor önkormányzati képviselő lett, prof. dr Nenad Krstić, az RTV programtanácsának elnöke a Cenzolovka portál újságírójától értesült.

Agárdi a portálnak beismerte, a legutóbbi ülésen nem tájékoztatta a tanács tagjait.

– Mi az ilyen dolgokról nem tudhatunk, ha erről nem értesítenek bennünket. Most, hogy tudjuk, az egyik tagot önkormányzati képviselővé választották, kikérjük a jogi osztályunk véleményét, ezt követően tájékoztatjuk majd a további lépésekről – jelentette ki Krstić.

Agárdi az oknyomozó portálnak azt mondta, hogy nem áll szándékában törvénybe ütköző dolgokat cselekedni, és ismételten aláhúzta, hogy nem tagja egyik politikai pártnak sem, ezért nem tartja magát politikai tisztségviselőnek.

– Minden poszt, amit betöltök, nyilvánvaló mindenki számára. Ha bármelyik testület azt mondja, hogy ezeket nem tölthetem be egyidejűleg, akkor nem jelent számomra gondot, hogy lemondjak a programtanácsban – közölte Agárdi.

A Cenzolovka azonban rámutatott, ahhoz, hogy valamely testület – példának okáért a Korrupcióellenes Ügynökség – rámutathasson a tisztségek közötti esetleges összeférhetetlenségre, elengedhetetlen, hogy ezeket, különösképpen a közfunkcióit az adott személy saját maga jelentse be.

„Az a köztisztviselő, aki a tisztségbe lépése pillanatában másik munkát, vagy tevékenységet végez, köteles a tisztségbe lépést követő 15 napon belül erről értesíteni az Ügynökséget”

– olvasható a korrupcióellenes törvény 45. szakaszában.

A Cenzolovka által megkérdezett jogászok ugyanazon az állásponton vannak, mint maga az Ügynökség, eszerint pedig semmi kétség, hogy az, aki önkormányzati képviselő, köztisztséget lát el, és ez annak ellenére így van, hogy a törvény szerint ez esetben nem köteles vagyon-nyilatkozatot tenni. Egy további ok, ami miatt Agárdinak az Ügynökséghez kellett volna fordulnia, az az, hogy augusztus 21-én, amikor képviselői mandátumát hitelesítették, akkor már az RTV programtanácsának tagjaként közfunkciót látott el, emiatt viszont már köteles lett volna vagyon-nyilatkozatot tenni.

Azon kívül, hogy Agárdi Gábor az önkormányzatban és az RTV programtanácsában is tölt be tisztségeket, a Pannon RTV keretein belül működő Szabadkai Magyar Rádiónak is a főszerkesztője. A Cenzolovka rámutat, hogy a médium alapítója az MNT, ezen keresztül pedig erősen a Vajdasági Magyar Szövetség politikai befolyása alatt áll.

Az oknyomozó portál szerint Agárdi, aki gyerekkora óta rádiós újságírással foglalkozik, saját magát hozta abszurd helyzetbe, amikor a képviselői padba ült, ugyanis szerkesztőként olyan rádiós műsorokért (például a képviselő-testületi ülésekről szóló beszámolók) is felelős, amelyek róla is szólhatnak.

Agárdi azonban ebben sem lát problémát, mert mint mondta, „eddig még sosem történt meg, hogy bárki is saját magáról tudósított volna”.

A szerbiai újságírói etikai kódex szerint azonban

az újságírói hivatással összeegyeztethetetlen az állami szervekben és intézményekben, valamint politikai pártokban végzett munka.

Ugyanez vonatkozik egyébként a hírszerző- és állambiztonsági szolgálatok, a PR ügynökségek, vagy a lobbi-tevékenységet folytató ügynökségek munkatársaira is.

Mint ismeretes, a Cenzolovka írt a közelmúltban arról is, hogy Ökrész Rozáliát, a Magyar Szó kiadóház igazgatónőjét az összeférhetetlenség ellenére parlamenti képviselővé választották.

https://szabadmagyarszo.com/2020/12/24/foszerkeszto-onkormanyzati-tanacsnok-es-programtanacs-tag-senki-sem-tajekoztatta-hogy-ez-osszeferhetetlenseg/

 

3 u 1: On je glavni urednik, odbornik i član Programskog saveta RTV, i u tome ne vidi ništa sporno

https://www.cenzolovka.rs/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése