2020. december 29., kedd

Szabadka Polgári Mozgalma: Nincs előrelépés sem Szabadkán, sem az országban

Szabadka Polgári Mozgalma: Nincs előrelépés sem Szabadkán, sem az országban - A cikkhez tartozó kép

A sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Tóth Imre)
 

 2020. december 29. 15:28

15:28 Szabadka Polgári Mozgalma a járvány miatt az év folyamán nem tartott rendezvényeket, úgy döntöttek azonban, hogy az év végén, egy sajtótájékoztató keretében értékelik a 2020-as eseményeket, közölte az újságírókkal Maglai Jenő, a szervezett korábbi vezetője, kiemelte, hogy frakciójuk egyedüli ellenzéki tömörülésként van jelen a szabadkai városi képviselő-testületben. A többi ellenzéki erő szinte teljesen eltűnt a politikai színtérről Szabadkán. A Szerb Haladó Pártnak abszolút hatalma van. A polgárok azt érzik, hogy egyre nehezebb a helyzetük. Sok a fertőzött, az egészségügyi és oktatási rendszer is összeomlott.

A város pénzügyi helyzetéről szólva Maglai kijelentette, hogy a 8-9 milliárd dinárra tervezett 2020-as költségvetés sem valósult meg. A most, 2021-re elfogadott, 6,5 milliárdos büdzsé sem reális, mert nagyon alacsonyak a bevételek. Valószínűleg 5,5 milliárdos bevétel érhető el, véli a politikus.

A hatalom kontinuitásban van az előzővel, ami katasztrófa, hisz maradt a korrupció, a pártalapú foglalkoztatás. Maglai példaként a gyógyszertárak eladását említette. Eladják az első kaszárnyát is, ahol lakások épülnek majd. Ahelyett, hogy hasznosítanák az épületegyüttest, üzletemberek húzhatnak majd abból hasznot.

Maglai úgy véli, országos szinten is hasonló a helyzet, elkótyavetyélik az áramszolgáltató hasznot hozó részét, s ugyanakkor a világban mindenfelé pénzért koldulunk.

Maglai Jenő úgy véli, a pandémia után szociális feszültségek hozhatják el a változásokat Szerbiában, s ez a feltétele annak is, hogy Szabadkán kedvező fordulatra kerüljön sor.

Jelica Santrač szabadkai képviselő úgy véli, a választásokkor a polgárok nem ismerték fel, kik is az igazi ellenzékiek. A hatalom kiszúrta a polgárok és nyugdíjasok szemét 100 euróval, illetve 5 ezer dinárral, s kénytelen volt mégis mindenki az alamizsnát elfogadni, mert akkora a szegénység. Azoknak, akik a jelenlegi hatalomra szavaztak, el kell gondolkodniuk, hogy tényleg ezt ígérték nekik? Szabadka Polgári Mozgalma reális ígéreteket tett a választásokkor, s ha megszerezték volna a többséget, ez a város más előrébb tartana.

Milojević Miroslav tanácsnok arra hívta fel a figyelmet, hogy habár a jelenlegi szabadkai városvezetés egy része azt hangoztatja, hogy ez egy teljesen új önkormányzati hatalom, valójában folytonosságban vannak az előző városvezetéssel, csak személyi változások történtek. Szabadka 2021-es évi, 6,5 milliárd dináros költségvetéséről szólva elmondta, hogy annak tervezői azzal számoltak, hogy Szerbiában jövőre a bruttó társadalmi termék 8,8 százalékkal fog növekedni, ami abszurd. A bevétel megvalósulása nagyon alacsony lesz, szükség lesz a büdzsé módosítására. Várhatóan 1 milliárd dinárral lesz kisebb a bevétel a tervezettnél. Milojević úgy véli, ennek ellenére a kultúrától, az ifjúságtól, az oktatástól és a sporttól nem lett volna szabad pénzeket elvonni. A szabadkai városvezetés egy közvitát is szervezett a 2021-es büdzséről, de egyetlenegy javaslatot sem fogadtak el, ezért az egész felesleges volt. Milojević azzal vádolta meg a polgármestert, hogy úgy vásárolta a diplomáját, ezért tudás-kapacitás híján alkalmatlan a városvezetésre.

Sövény Ferenc, a Magyar Mozgalom új elnöke szerint a járvány áthúzta a számításokat, s sok gondot felszínre hozott. Kapkodó és kaotikus volt a járványkezelés, az intézmények nem voltak képesek a polgárok ellátására. A pártok kampányrendezvényként végezték azokat a feladatokat, amiket az állami intézményeknek kellett volna. A hatalom mindenképpen le akarta bonyolítani a júniusi választásokat, kockára téve a lakosság egészségét. Az EU-s integráció kapcsán az idén semmi sem történt, a szülőföldön való maradás elősegítésére lefolytatott gazdaságfejlesztésnek sem látszik az eredménye négy év után. A nagyvállalkozók megsegítése a közösségünk számára nem hoz eredményt. Az MNT gyakorlatilag nem működik, megszűntek azok a programok, amellyel jelen tudott lenni a közösség életében, csak egy kifizetőhellyé vált. A vajdasági magyar közösség rossz irányba halad, hangsúlyozta Sövény Ferenc.

Újságírói kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Szabadka Polgári Mozgalma 2021-ben struktúrája erősítésére összpontosít majd, mert csak így tudják a polgárokat elérni, programjukat népszerűsíteni. A Magyar Mozgalom a Szerb haladó Párttal jövőre sem alakít ki kapcsolatokat, csakis azon pártokkal, amelyek számára fontos az EU-integráció, a kisebbségvédelem, és készek segíteni a magyarság megmaradását célzó programokat.

Németh Ernő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése